Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

El joc ‘Onze de setembre 1714’ recrea l’assalt borbònic a Barcelona

L’Onze de Setembre de 1714, data de la derrota catalana que es commemora per la Diada de Catalunya, ja té un joc de taula de simulació i estratègia, que evoca la batalla entre les tropes borbòniques i els defensors catalans.

El joc ‘Onze de setembre 1714‘ segueix la línia habitual en altres països en quant a recreació de grans fets històrics, segons explica el catedràtic de Didàctica de Ciències Socials de la Universitat de Barcelona, F. Xavier Hernàndez i Cardona, que considera la iniciativa, del Grup Didàctica i Patrimoni (DidPatri) i l’empresa CATImperium, una mostra de normalització que acosta de manera lúdica i instructiva la història, tan als aficionats als jocs de taula com al gran públic.

Redacció
Redacció 03/11/2008

‘Onze de setembre 1714’ és un joc de simulació històrica, que evoca la jornada en què les tropes francoespanyoles van sotmetre Barcelona a un brutal setge, que va acabar convertint-se en una de les pitjors derrotes per a la cultura i la llengua catalanes. El joc convida a canviar el rumb de la història de la Guerra de Successió Espanyola resistint a l’últim assalt i vencent les tropes borbòniques.

Amb una dificultat mitjana i una durada d’entre dues i tres hores, hi són representades acuradament totes les unitats a nivell de companyia dels dos exèrcits, així com els comandants que van dirigir la batalla, Rafel Casanova i Antoni Villarroel, en el bàndol català, i el duc de Berwick, líder de les tropes borbòniques.

El joc es composa d’un tauler base que representa fidelment la zona del barri de la Ribera de la Barcelona de principis del segle XVIII, així com més de 200 fitxes, daus, i el llibre d’instruccions, que inclou comentaris històrics sobre aquesta batalla, que, a més d’emblemàtica, F.Xavier Hernàndez qualifica de molt ‘interessant i apassionant des del punt de vista tècnic’.

A banda d’això, el catedràtic explica que hi ha un ‘dèficit’ de recreació de la història de Catalunya i molt poca oferta lúdica sobre els grans esdeveniments. Per això, propostes com aquesta pretenen divulgar d’una forma entretinguda els grans esdeveniments del país. En aquest camp treballa el grup de recerca Didàctica i Patrimoni de la UB, que ja està preparant un joc similar, dedicat a la figura de Jaume I.

Així, aquest nou joc, editat per CATimperium al preu de 57 euros, ha estat elaborat per aquest grup de recerca de la UB, que garanteix la qualitat i el rigor dels detalls històrics de la derrota de l’Onze de Setembre. La il·lustració de portada i el mapa són obra de Guillem H. Pongiluppi.