Divendres, 31 de març de 2023 - Edició 1709
La República

El Govern vol per negociar amb l’Estat un finançament equivalent al concert econòmic

Els socis de Govern presentaran aquest dimecres al Parlament una esmena on s’insta a la comissió mixta que negociï amb l’estat un model de finançament per Catalunya en el que gradualment i de forma progressiva es pugui aconseguir un resultat equivalent al concert econòmic. L’anunci l’ha fet el portaveu parlamentari i candidat d’ERC, Joan Ridao, qui s’ha mostrat convençut que CiU acceptarà aquesta esmena. De fet, la federació nacionalista presentarà una moció a la cambra catalana respecte al desplegament de l’Estatut i el sistema de finançament.

Redacció 06/02/2008

Ridao ha explicat que l’esmena conjunta dels socis del Govern ‘insta a la part catalana de la comissió mixta estat-Generalitat que estudiï l’abast i condicions perquè es pugui produir la cessió eventual de nous tributs’. Així mateix, s’exigeix ‘la publicació de les balances fiscals; cosa que no planteja la moció de CiU’, ha criticat. Segons el portaveu d’Esquerra, la moció convergent sobre finançament ‘fa riure i és grotesca perquè parteix sobre la premissa falsa que acord entre Mas i Zapatero garanteix un tracte bilateral en el finançament’. El dirigent republicà també ha dit que la proposta és ‘populista i una mica capciosa, perquè pretén que algun grup com el PSC hi votin en contra per mirar de denunciar algunes actituds’.

El portaveu parlamentari adjunt d’ICV-EUiA Jordi Miralles ha manifestat que la posició de la coalició és ‘el concert econòmic solidari’. ‘Hem acordat un finançament i el Govern està treballant per impulsar una negociació que tingui un resultat favorable’, ha ressaltat. Segons Miralles, ‘la lògica dels concerts econòmics solidaris poden plasmar la visió d’un estat plural en el sentit federal’.

Per la seva part, el portaveu parlamentari de CiU, Oriol Pujol, ha afirmat que la federació nacionalista ‘no s’empassa’ que el PSC demani en el seu programa electoral ‘un sistema de finançament que tendeixi a aconseguir dinàmiques recursos similars al concert econòmic, mentre que el PSOE reclami un sistema de finançament negociat entre tots’. ‘Algú intenta enganyar als votants’, ha afirmat Pujol. ‘Què demanaran els diferents partits polítics en relació al desplegament de l’Estatut i el finançament, la multilateralitat del PSOE o el sistema que tendeix al concert econòmic que ara promou el PSC?’, ha preguntat el dirigent de la federació nacionalista.