Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

El Govern recupera la memòria dels exiliats en la programació del Memorial Democràtic

|

- Publicitat -

L’objectiu de les actuacions programades és recuperar la memòria de l’exili que, ara fa 70 anys, van iniciar prop de 500.000 republicans que fugien de la dictadura franquista. Entre les exposicions programades, cal destacar ‘Exilis’, on el fotògraf Gustavo Germano contraposa les imatges dels exiliats avui i ara fa 70 anys. També es presenta ‘Colapso Cardíaco’ de Jean Bigot, una aproximació als primers anys de l’exili i la repressió a través de l’homenatge a Carles Rahola i Pompeu Fabra, besavis de l’autor.

El 5 de febrer de 1939 els soldats republicans van poder passar la frontera, després que se’ls obligués a entregar les armes. El mateix dia, travessaven la frontera el president de la II República Manuel Azaña, el de la Generalitat, Lluís Companys, el del govern basc, José Antonio Aguirre, així com també el cap de govern, Juan Negrín i Diego Martínez Barrio, president de les Corts. Des de finals de gener fins el 10 de febrer de 1939, quan la Guerra Civil acabà per a Catalunya, van travessar la frontera francesa entre 400.000 i 500.000 republicans espanyols. Uns 180.000 eren soldats i prop de 140.000 dones i nens. Fugien del franquisme, en l’èxode més important viscut mai a Catalunya.

Publicitat

El Memorial Democràtic també ha presentat un web que recull tots aquells actes que s’organitzen arreu de Catalunya per commemorar l’exili. A més, s’hi poden escoltar diversos testimonis de l’exili: sobre els primers dies de la retirada, la vida quotidiana als camps francesos, el retorn, entre d’altres. A més, a partir del mes de març, el web inclourà el blog ‘Diari d’un exiliat 1939-1941’. Cada dia apareixerà una pàgina del diari personal de l’exiliat Ramon Moral Querol, que va ser editat l’any 1979 per l’Abadia de Montserrat.

Coincidint amb el 70è aniversari, el Memorial Democràtic senyalitzarà aquest any 30 punts de les rutes de l’exili a 17 municipis diferents de l’Empordà. L’objectiu és que la ruta quedi senyalitzada al maig, per tal que els ciutadans descobreixin els camins que van recórrer ara fa 70 anys prop de mig milió de republicans. Les rutes de l’exili formaran part de la Xarxa d’Espais de Memòria de Catalunya, impulsada per la Generalitat per promoure la recuperació de la memòria democràtica a través de la recuperació, senyalització i difusió del patrimoni memorial (trinxeres; rutes; búnkers, entre altres). Es posaran panells informatius a Agullana, Cantallops, Colera, Darnius, Espolla, Figueres, Garriguella, la Jonquera, la Vajol, Llançà, Llers, Peralada, Maçanet de Cabrenys, Portbou, Rabós, Roses i Vilajuïga.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut