Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

El Govern preveu pel 2008 una conferència de països esportius sense estat per preparar uns jocs pel 2010

El Govern de la Generalitat preveu celebrar a finals de l’any que ve a Catalunya una conferència de països esportius europeus sense estat amb l’objectiu ‘d’establir lligams i relacions’ de cara a preparar uns jocs per a l’any 2010. Així ho ha explicat la secretària general de l’Esport, Anna Pruna. La previsió de la Secretaria és que els jocs es puguin celebrar a Catalunya i que la UFEC i el Comitè Olímpic de Catalunya (COC) formin part de l’organització d’aquestes competicions. Pruna creu que ‘preferentment’ hi ha d’haver esports no olímpics, tot i que això no exclou que n’hi hagi de reconeguts. De fet, preveu que el futbol hi sigui.

Redacció 18/12/2007

El passat de març, el vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, es va desplaçar fins a Lausana, a Ginebra, per reunir-se amb el president del Comitè Olímpic Internacional (COI), Jacques Rogge, i plantejar-li la proposta de celebrar uns jocs de països esportius europeus sense sobirania, que al seu torn estarien oberts a la participació de països d’altres indrets del món. D’aquesta manera, Carod obria una nova via per al reconeixement internacional de l’esport català.

Tot i remarcar que aquest és un projecte que encara no està desenvolupat, la secretària general de l’Esport ha explicat que es preveu celebrar a finals del 2008 a Catalunya una conferència de països esportius que pugui ser el ‘desencadenant’ i el ‘màxim escenari’ per ‘acabar d’establir les relacions i els lligams d’aquesta conformació d’aquests jocs de països esportius’.

Pruna ha explicat que la perspectiva del Govern és que aquests jocs es puguin celebrar durant l’any 2010. La conferència del 2008, que estarà organitzada per Catalunya i en la qual aquesta plantejarà la celebració d’aquests jocs. L’objectiu és que es puguin decidir els aspectes organitzatius, com la seu o quins països hi participaran. El Govern treballa amb la previsió que els jocs es puguin celebrar a Catalunya i que el Comitè Olímpic de Catalunya (COC) i la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) formin part de l’organització d’aquestes competicions.

Entre els candidats a venir a la conferència, segons Pruna, hi ha països esportius com Escòcia, Flandes i Gal•les. Uns països que ‘saben la nostra situació’. Tot i això, Pruna ha afegit que encara no s’ha fet una ‘difusió i presentació formal’ del projecte, i que serà en el congrés que es concretarà quins països hi participaran.

Pruna ha explicat que aquests jocs han de ser ‘preferentment’ d’esports no olímpics, tot i que no tanca la porta a que també s’incloguin competicions d’esports reconeguts pel CIO. Així, la secretària general de l’Esport ha donat per fet que hi haurà futbol.

Pruna ha assegurat que la voluntat de Govern de celebrar aquests jocs no suposa una renúncia de Catalunya a tenir un comitè olímpic propi. De fet, ha recordat que en aquests moments existeix el COC, que ‘en aquests moments té les seves funcions’. ‘Hem de donar-li vida perquè sigui operatiu’, ha dit, tot apuntant que els jocs de països esportius és una bona oportunitat.