Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

El Govern obre la porta a crear una comissió d’estudi sobre el concert econòmic a instàncies d’ERC

Després de presentar-se i guanyar les eleccions amb la promesa de demanar el concert econòmic per a Catalunya, el Govern d’Artur Mas encara no havia fet cap passa en aquesta direcció. Tot i això, aquest dimecres el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, ha obert la porta a crear una comissió d’estudi sobre aquesta qüestió després d’una interpel·lació del president d’ERC, Joan Puigcercós, que ha demanat redactar una proposta basada en l”equitat fiscal’ i que sigui el ‘màxim d’unitària possible’. De fet, ERC havia condicionat el seu suport a Artur Mas en el debat d’investidura a la creació d’una comissió parlamentària que comencés a estudiar el concert. Mas-Colell ha assegurat no tenir ‘cap reticència a posar fil a l’agulla’ a més de demanar a l’Estat espanyol que reprengui la publicació de les balances fiscals.

Redacció
Redacció 24/02/2011

En una interpel·lació al Parlament, Puigcercós ha recordat que l’últim acord de finançament inclou una revisió cada cinc anys i ha instat a començar a treballar en una proposta de cara al 2013 a patir d’una comissió parlamentària. ‘Algú por veure la voluntat de crear conflicte, però el conflicte existeix’, ha assegurat, tot recordant que hi ha estudis que situen el dèficit fiscal entre un 9 i un 10% del PIB català. Puigcercós creu que de la comissió n’ha de sortir una ‘proposta clara’ i el ‘màxim d’unitària possible, que tingui el país al darrere’.

Puigcercós ha demanat posar aquest debat sobre la taula encara que s’estigui en situació de crisi econòmica, perquè ‘això no treu que no puguem posar sobre la taula el greuge que la gent de Catalunya pateix’. A més, Puigcercós ha avisat que no cal esperar a després de les eleccions generals per veure si hi ha una ‘conjuntura política més favorable’ perquè, mentre ara hi ha un govern espanyol ‘feble’, després de les eleccions pot haver-hi un executiu ‘fort’, en referència a una possible majoria absoluta del PP.

‘No tenim cap reticència a posar fil a l’agulla’
El conseller d’Economia i Coneixement s’ha mostrat receptiu amb Puigcercós. ‘No tenim cap reticència a posar fil a l’agulla’, ha dit, ‘és bo que es parli d’aquest tema’. En aquest sentit, ha advocat per analitzat ‘en les properes setmanes quina forma de comissions es poden fer’ i a quins experts en aquesta matèria es podria cridar.

Posteriorment, als passadissos del Parlament, Mas-Colell ha matisat que, més enllà de la comissió d’estudi parlamentària, hi ha altres formes per vehicular el debat sobre el pacte fiscal que s’ha obert a tenir amb els grups parlamentaris. Mas-Colell no ha volgut avançar en quines fórmules pensa.

Sobre si la negociació amb el govern espanyol del pacte fiscal s’hauria de fer amb l’actual executiu o després de les eleccions generals, Mas-Colell creu que ‘el pas dels dies ja farà que aquesta qüestió vagi caient pel seu propi pes’. L’executiu de Mas s’ha mostrat sempre partidari d’esperar a després de les eleccions del 2012.

A més, el conseller també creu que convé una actualització de les balances fiscals. ‘L’estimació de les balances fiscals és necessari que es reprengui’, ha dit, i ‘convé que les dades tinguin un caràcter d’oficialitat’. Mas-Colell ha apostat per reprendre els càlculs de balances fiscals ‘que es van interrompre l’any 2008’. El conseller creu que convé de cara als ciutadans de Catalunya que es facin públiques les balances fiscals, però és ‘particularment’ convenient de cara als ciutadans de la resta de l’Estat.

Durant la interpel·lació, tant el conseller com el president d’ERC han coincidit en constatar ‘qui recapta els impostos té la paella pel mànec’. El conseller creu que aquest ‘desig’ de Catalunya es justifica tenint en compte l’actitud del govern espanyol, per exemple, amb el fons de competitivitat.