Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

El Govern mantindrà la immersió lingüística ‘peti qui peti’

|

- Publicitat -
Sobre els jurídics, Homs no ha volgut detallar quins inclourà el recurs, que s’ha de presentar com a màxim aquest dimecres, però ha fet referència al fet que el Tribunal Constitucional (TC) ja ha avalat el model d’immersió lingüística catalana en anteriors ocasions, en al·lusió a una sentència del 1994, que donava suport a l’ús del català com a llengua vehicular tenint en compte la seva situació, i a la de l’Estatut del 2010. 
 
Homs ha justificat que si des de la primera sentència del TC s’està aplicant aquest model sense cap problema seria ‘xocant’ que ara els tribunals diguessin que no és correcte. ‘Em sorprendria que ara resultés que ho hem fet fora de llei durant 25 anys’, ha declarat.
 
A més, ha dit que en aquests anys hi han hagut diferents forces polítiques tant al capdavant de la Generalitat com del govern espanyol i la política d’immersió lingüística s’ha mantingut tots aquests anys. ‘Quan diem que tenim argumentació jurídica, que és suficient i substancial, en part és per tot això’, ha afegit.
 
Ha afegit també que existeix una llei que determina que el català ha de ser la llengua vehicular a l’escola, com és la Llei d’Educació de Catalunya (LEC). ‘Nosaltres estem tranquils des del punt de vista del posicionament jurídic’, ha dit.
 
Pel que fa als arguments pedagògics, Homs ha defensat que els resultats escolars a l’acabar l’etapa obligatòria revelen que els alumnes catalans estan fins i tot ‘per sobre de moltes comunitats autònomes’ sobre el coneixement de la llengua castellana. El portaveu ha asseverat que els estudiants catalans no tenen cap problema de coneixement ni del català ni del castellà i acaben l’etapa educativa obligatòria amb els nivells que han de tenir.
 
Sobre els arguments de país, el portaveu s’ha referit a les veus que estan sorgint de tots els àmbits de la societat catalana en defensa de la immersió lingüística. En aquest sentit, també ha agraït el suport dels partits polítics que s’han posat al costat del Govern.
 
Es mantindrà ‘peti qui peti’ 
 
Homs ha assegurat que ‘peti qui peti’ el Govern mantindrà la política d’immersió lingüística, ja que l’ha considerat ‘un tresor’ que s’ha de preservar. El portaveu ha recordat que tant el president del Govern, Artur Mas, com diversos membres del Govern han mostrat en els darrers dies la defensa pel català com a llengua vehicular a l’escola i ha assegurat que no es mouran d’aquesta posició. 
 
Ha afegit també que no es tracta d’una ‘dèria de CiU’ sinó que és una qüestió que compta amb ‘una immensa majoria de gent del país’.
 
No es traslladarà la ‘pressió’ a les escoles 
 
D’altra banda, i com ja va fer la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, aquest cap de setmana, l’objectiu del Govern és donar els passos jurídics necessaris però allunyar aquest debat de les escoles perquè el curs comenci ‘amb normalitat’ el proper dilluns 12 de setembre.
 
Homs ha dit que el Govern està fent ‘el que li correspon’ i s’ha referit a la comunitat educativa per dir que tots els problemes que puguin venir ‘els entomarà el Govern i el Departament’. ‘No traslladarem la pressió als centres educatius’, ha declarat.
 
Critica de la tercera hora de castellà
 
En aquest sentit, ha considerat que aquesta pressió si que es va traslladar a les aules amb motiu de la introducció d’una tercera hora de castellà, mesura aprovada pel PSOE a través d’un reial decret.
 
Homs ha considerat que si alguna cosa va provocar ‘confusió’ en l’aplicació de la immersió lingüística va ser la introducció d’aquesta tercera hora. El portaveu ha recordat que aquesta qüestió està recorreguda al TC i ha afirmat que no va fer cap bé al model. 
 
‘Si alguna decisió en el camp de la política a enrarit més que la sentència del TC, ha estat el reial decret de la tercera hora’, ha declarat.
 
Publicitat

Opinió

Minut a Minut