Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

El Govern inicia els tràmits per encarregar una auditoria financera ‘sense ànim de revenja’

El portaveu del Govern, Francesc Homs, ha anunciat aquest dimarts que el Consell Executiu ha demanat al conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, que faci les actuacions necessàries per encarregar una auditoria financera, tal com constava en el compromís electoral de CiU i com va explicitar el president de la Generalitat, Artur Mas, en el seu discurs d’investidura. Una auditoria, ha dit, ‘davant la necessitat de clarificar la situació econòmica de la Generalitat i particularment el dèficit respecte l’exercici del 2010’. Ha volgut aclarir que aquesta mesura està en la línia de la transparència i ‘sense ànim de revenja cap a ningú’. En la línia d’aquestes polítiques d’austeritat, Francesc Homs ha explicat que els pressupostos del 2011 seran, per primera vegada, ‘clarament menors’ que els de l’any anterior. La reducció de la despesa, que fins a l’aprovació dels comptes s’ha ordenat mitjançant un decret, també impedeix la substitució d’aquell personal de l’administració que es jubili o hagi deixat el seu lloc de treball.

Redacció
Redacció 11/01/2011

Homs ha dit que ara s’iniciarà el tràmit corresponent per poder iniciar aquesta auditoria externa. Ha reiterat que l’objectiu no és criticar els governs del tripartit ni com han deixat les finances de la Generalitat. Així, Homs ha recalcat que ‘no hi ha voluntat d’actuar contra cap Govern anterior, sinó donar compliment a la idea de transparència i de conèixer la situació de les finances de la Generalitat en tot el seu abast’. ‘No tindria sentit no fer-ho’, ha afegit.

Preguntat per quan tenien previst realitzar aquesta auditoria, Homs ha explicat que s’ha de fer un concurs per adjudicar l’auditoria i ha manifestat que en les bases del mateix s’hauria de mirar que estigués elaborada en tres mesos.

Pressupostos ‘clarament menors’ que el 2010

Per altra banda Francesc Homs ha advertit que la xifra global dels pressupostos pel 2011 serà per primera vegada ‘clarament menor’ que la de l’any anterior. Homs ha indicat que tota la història recent de la Generalitat la xifra absoluta ‘ha anat poc o molt creixent’. Ha alertat que quan es confeccioni el pressupost pel 2011 hi pot haver menys recursos dels que hi havia el 2010. ‘A la hora de la veritat hi haurà menys diners per gastar’, ha deixat clar. El portaveu de l’executiu ha assenyalat que no hi ha calendari estrictament fixat pel pressupost del 2011, però ha apuntat que tres o quatre mesos hi haurà un projecte de pressupost i que es podrien aprovar abans d’agost.

Homs ha dit que el Consell Executiu ha acordat l’aprovació d’un decret pel qual s’estableixen ‘els criteris d’aplicació de la pròrroga dels pressupostos de la Generalitat mentre no hi hagi uns pressupostos aprovats pel 2011’. Ha explicat que aquest decret respon a ‘una rutina de quan s’està en un marc de pròrroga pressupostària i és que s’han d’establir uns criteris de com s’ha d’executar’. Així mateix, ha explicat que respon també a una màxima prudència amb tot allò que afecta a la utilització dels recursos públics.

El portaveu del Govern ha explicat que s’estableixen també ‘limitacions de despeses entre un 30% i un 60% que s’expliquen per la limitació temporal del decret que serà vigent fins que entrin en vigor els pressupostos del 2011’.

‘No es podran reposar les plantilles’

Un altre conseqüència directa del decret, ha afirmat, és que ‘no es podrà reposar aquell personal que es jubili o deixi el seu lloc de treball’ per diferents motius. Homs ha dit que hi ha excepcions en l’àmbit sanitari i el docent. ‘No es podran reposar les plantilles mentre el decret segueixi vigent’, ha reiterat. ‘L’efecte pràctic és que facilitarà a Economia un control rotund de la depesa per part dels diferents departaments’, ha recalcat.