Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

El Govern i l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols construiran un mausoleu a l’expresident Irla “per recuperar la seva memòria”

El vicepresident de la Generalitat i president en funcions, Josep Lluís Carod-Rovira, s’ha reunit aquest diumenge amb l’alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Pere Albó, i han acordat construir un mausoleu al cementiri de la població on hi reposaran els cossos de l’expresident de la Generalitat a l’exili i fill de Sant Feliu, Josep Irla, i la dels seus pares. D’aquesta manera, Carod-Rovira ha dit que es “recupera la memòria” del que va ser “un president valent i que estimava el seu país”. El vicepresident del Govern també ha anunciat que convertiran la Casa Irla en un “espai de debat i reflexió a nivell internacional”, gràcies a un acord conjunt amb la Diputació, l’ajuntament i el mateix Govern.

Redacció
Redacció 27/08/2007

El vicepresident del Govern ha dit que la construcció del mausoleu serà una iniciativa “de caràcter immediat” i que es convocarà un concurs públic per adjudicar la construcció.

Arran de converses amb els familiars de l’expresident, les dues parts implicades en el projecte –Govern i ajuntament- han sabut que el desig de l’expresident a l’exili era descansar al costat dels seus pares i per això construiran un mausoleu on puguin dipositar les despulles de tots tres.

Carod-Rovira ha destacat la valentia del que fou president a l’exili ja que, segons ha dit, calia “estimar molt el nostre país” per acceptar portar el timó de Catalunya després que Companys fos afusellat i que França estigués ocupada pels nazis.

Josep Irla va néixer el 1874 a Sant Feliu de Guíxols i va ser president del Parlament de Catalunya des del 1938 fins al final de la guerra civil. Després es va exiliar a França i, quan Lluís Companys va ser assassinat, va erigir-se president de la Generalitat a l’exili. Moriria el 1958 a França i no va ser fins el 1981 quan les seves despulles es van traslladar a Sant Feliu de Guíxols, el seu poble natal.