Dijous, 17 de juny de 2021 - Edició 1057
La República

El Govern espera una comissió bilateral “profitosa”

El conseller d’Economia i Finances, Antoni Castells, ha assegurat aquest dilluns que ‘amb tota probabilitat’ se celebrarà una reunió de la comissió bilateral estat-Generalitat durant la segona setmana del mes de gener, abans de la dissolució de les Corts. Castells ha assegurat tenir motius per pensar que serà ‘profitosa’. De fet, Castells ha dit esperar que la reunió serveixi per constituir el grup de treball entre Generalitat i estat per precisar en què s’han d’invertir els recursos que l’Estatut preveu en infraestructures.

Redacció
Redacció 25/12/2007

Castells, però, ha avalat la queixa del conseller Ernest Maragall i ha assegurat que ‘està costant molt fer complir el que es va decidir’ a la reunió bilateral del juliol, en una clara crítica a l’actitud del govern espanyol amb relació al desplegament de l’Estatut.
Després del pessimisme expressat pel Govern de la Generalitat en les últimes setmanes en relació amb la celebració de la comissió bilateral i amb el contingut que pogués tractar, el conseller d’Economia i Finances ha dit que la reunió pot acabar sent ‘raonablement profitosa’, tot i afegir que encara s’estan tancant temes que s’hauran d’abordar.

Aquest major optimisme arriba un dia després que el conseller d’Educació, Ernest Maragall, hagi lamentat un ‘incompliment’ dels acords de la comissió bilateral del juliol en matèria de beques. Castells ha dit que ‘és cert que ha costat molt posar en marxa la comissió de treball que ha de discutir com es fa efectiu el traspàs de les beques’, tot afegint que ‘està costant molt fer complir el que es va decidir’.

Castells ha dit esperar que en la reunió de la comissió bilateral hi hagi la constitució d’un grup de treball entre la Generalitat i l’estat on precisar ‘en què ens hem de gastar els diners dels que disposarem en matèria d’infraestructures’ i que pugui fer un pla per 7 anys, ‘començant per donar nom i cognom als projectes que al pressupost de l’estat pel 2008 quedaven pendents de definir’. Castells ho ha dit en referència als 722 milions dels comptes estatals per a l’any que ve que són per a Catalunya, però que no tenen assignació pressupostària.

El conseller ha recordat que caldrà fer un pla d’infraestructures pels propers set anys que decideixi on s’inverteix el pactat a l’Estatut en la disposició addicional tercera. Segons les previsions, això pujaria a uns 35.000 milions d’euros. Castells creu que un dels avenços que es poden produir en la propera comissió sigui la creació d’aquest grup.

La pròxima reunió de la bilateral hauria de tractar qüestions com la inspecció de treball o el traspàs de Rodalies, entre d’altres. Sobre aquesta última qüestió, Castells ha recordat que es va constituir una ponència de treball que haurà d’informar ‘quin és el grau d’avançament’. El conseller ha dit que ‘s’està treballant’ i que s’estan produint alguns ‘avenços’, tot i que ha evitat dir si la qüestió entrarà o no en la propera comissió: ‘no em facin ara tancar cap porta’, tot i afegir que ‘tampoc voldria crear unes expectatives excessives’ sobre aquesta qüestió de cara a la propera reunió.