Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

El govern espanyol torna a amenaçar d’intervenir Catalunya si supera l’objectiu de dèficit fixat

Una de freda i una de calenta. Si la ministra d’Economia espanyola, Elena Salgado, volgués posar pau negant que hi hagi voluntat d’intervenir les comunitats després de l’amenaça del president espanyol, José Luis Rodgríguez Zapatero, a través de la portada del Financial Times, el secretari d’Estat d’Hisenda, Carlos Ocaña, ha tornat a posar l’amenaça damunt de la taula. Des del Govern, tant el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, com el portaveu, Francesc Homs, van relativitzar la possibilitat real que Madrid acabés intervenint les finances de la Generalitat. Anant més enllà, Homs va recordar a l’executiu espanyol que si no fos pel dèficit fiscal que escanya les finances catalanes, la Generalitat no tindria dèficit i que aquesta situació es podria resoldre amb un nou ‘pacte fiscal’.

Redacció
Redacció 18/01/2011

Ocaña ha llançat un advertiment directe a Catalunya assegurant que hi ha la determinació suficient per intervenir i limitar la capacitat d’endeutar-se si supera els objectius de dèficit fixats al Consell de Política Fiscal i Financera, tal i com assegurava Zapatero al Financial Times. Segons Ocaña, no es tracta d’una ‘amenaça’ a les Comunitats Autònomes, sinó d’un ‘recordatori’ que cal complir en matèria fiscal ‘com ho fa l’Estat’, tot i que aquest dimarts diversos mitjans apunten que el dèficit de l’Administració central triplica el dels governs territorials.

Ocaña ha fet aquestes manifestacions en el marc de la seva participació al seminari ‘Novetats fiscals per 2011’ que ha tingut lloc aquest dimarts a Madrid, on ha recordat que el Ministeri d’Economia ha d’estudiar els comptes que els ha fet arribar el Govern, on consten 7.000 milions de dèficit pressupostari.

El secretari d’Estat d’Hisenda ha advertit que si Catalunya incompleix els objectius de dèficit l’Estat no dubtarà en intervenir. ‘Per descomptat si se supera l’objectiu, com sembla que serà el cas, caldrà fixar un calendari i uns escenaris d’emissió de deute que necessariament hauran de reconduir la despesa d’aquesta comunitat autònoma’.

Les seves afirmacions van en la línia de les paraules del president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, en una entrevista al ‘Financial Times’ en què afirma que si les CCAA incompleixen els seus objectius de dèficit l’executiu central ‘intervindrà’. El debat coincideix també amb les propostes del PP i del PSOE per ‘harmonitzar’ l’Estat de les autonomies per evitar ‘duplicitats’ i ‘traves’ de les adminsitracions.