Dissabte, 24 de juliol de 2021 - Edició 1094
La República

El govern espanyol reitera el compromís d’impulsar la candidatura de Sant Cugat com a seu de l’Institut Tecnològic Europeu

La ministra d’Educació i Ciència, Mercedes Cabrera, ha reafirmat, en resposta a una pregunta oral de la Portaveu d’Educació de CiU al Congrés dels Diputats, Mercè Pigem, que el Govern central impulsarà la candidatura de Sant Cugat com a seu de l’Institut Tecnològic Europeu tal i com va assegurar el passat mes de juny el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero. Cabrera ha afirmat que l’executiu espanyol ‘és molt conscient’ de la importància de l’Institut i té ‘molt en compte la candidatura de Sant Cugat’.

Redacció
Redacció 30/11/2007

Cabrera ha fet aquestes manifestacions en resposta a una pregunta de la diputada de CiU Mercè Pigem, que ha advertit a la ministra que Polònia i Àustria ja han presentat les seves candidatura i ha demanat que Zapatero compleixi la paraula donada, i es formalitzi la de Sant Cugat. Segons la diputada de CiU, cal que la candidatura es presenti ‘sense més demora’ perquè ‘després dels tràmits administratius caldrà fer les gestions polítiques necessàries perquè l’estat doni suport amb convicció a la candidatura de Sant Cugat davant el president de la Comissió Europea, Durao Barroso’.

Pigem ha recordat que l’Institut Tecnològic Europeu ‘no pot ubicar-se a qualsevol lloc’ i ‘la presència en el territori d’altres institucions relacionades amb el món de la innovació’ és una qüestió ‘bàsica’. En aquest marc ha assenyalat que ‘la candidatura de Sant Cugat és immillorable’ perquè ‘està situada en un triangle on hi ha un gran desenvolupament tecnològic: Creàpolis, Esade, UAB, Parc de la Ciència i nombroses empreses innovadores’.

A més, també ha recordat que la candidatura de Sant Cugat ‘compta amb la unanimitat de totes les forces polítiques municipals, amb l’acord de la Generalitat de Catalunya, i s’ha creat una fundació amb participació de les dues administracions, i amb la voluntat de suport expressada pel propi president del Govern, Rodríguez Zapatero’.

En el seu torn de paraula, Cabrera ha admès que ‘hi ha dos països que han declarat el seu interès per acollir la seu administrativa d’aquest Institut’, però ha assegurat que aquesta declaració ‘no pot ser considerada com a presentació d’una candidatura formal’ perquè ‘no s’ha obert el procés’. En tot cas, ha demanat a Pigem que ‘no tingui cap dubte’ que el govern espanyol ‘seguirà de molt a prop els passos del procés’ i ‘tindrà molt en compte la candidatura de Sant Cugat’.

La ministra ha explicat que l’Institut ‘constitueix un instrument novedós’ que ‘incideix sobre el triangle del coneixement: la educació superior, la investigació i la innovació’, i que des de la presentació de la idea el 2005 el govern ‘ha seguit activament el procés’. També ha recordat que els consells europeus del 2006 van posar en marxa la iniciativa i l’executiu espanyol ‘ha treballat intensament dins del Consell de Competitivitat perquè prengués decisions que permetin que el futur institut estigui a l’alçada dels reptes que se li plantegen’, i que el seu disseny ‘estigui alineat amb els interessos de l’estat’.

Segons la ministra, per desig de la Comissió, els debats s’han centrat fins ara en la regulació i el pressupost de l’Institut, i l’últim consell de competitivitat de divendres passat va donar el vist i plau al reglament ‘deixant de banda l’elecció de la futura seu’.