Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

El govern espanyol no vol que la Generalitat pugui convocar referèndums

Tot i que la Llei de Consultes Populars per via de referèndum (pdf) està aprovada des de primers de març, no ha estat fins després de l’admissió a tràmit de la Iniciativa Popular (IP) per fer un referèndum sobre la independència de Catalunya que el govern espanyol ha alçat la veu per reivindicar com a exclusiva la competència per a convocar referèndums. Així ho ha explicat el conseller Joaquim Nadal, després del consell de Govern d’aquest dimarts, en què s’ha acordat iniciar les negociacions amb el govern espanyol per tal d’arribar a un acord sobre els articles 1-30 i 43-45 de la Llei. El procés negociador té un període de sis mesos després dels quals l’executiu espanyol podria plantejar davant del Tribunal Constitucional un conflicte competencial.

Redacció
Redacció 22/06/2010

Nadal ha valorat que no creu que la intenció de l’Estat espanyol sigui aturar la IP i ha demanat ‘deixar temps al temps’ per tal que els juristes treballin i s’iniciï el diàleg entre les dues administracions.

Nadal ha explicat que les discrepàncies estan en que ‘la capacitat de convocar referèndums se la reservaria l’Estat com una competència exclusiva i interpreta que la llei entra en un terreny, quan parla de consultes populars, que podria tocar el principi de la convocatòria de referèndums; que s’ha de recordar’, ha dit Nadal, que s’ha requerit l’autorització de l’Estat.

El titular d’Obres Públiques ha matisat que ‘s’inicia el procés negociat per assegurar la resolució d’un presumpte conflicte de competències que ara no es produeix en aquests termes, sinó com a fase de resolució prèvia’ al recurs. El conseller ha afirmat que ‘hi ha una qüestió sobre l’abast de les consultes i sobre quin és el punt de contacte entre el que és competència de l’Estat i quines són les competències que reconeix l’Estatut al Govern i al Parlament per la capacitat de convocar consultes populars d’altres característiques’.