Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

El govern espanyol estreny el setge a les caixes d’estalvi

El govern espanyol exigirà un 10% de solvència a aquelles caixes d’estalvi que no cotitzin o no tinguin almenys un 20% d’inversors privats en el seu capital. Ho ha anunciat aquest dimecres la ministra espanyola d’Economia, Elena Salgado, en dues cartes que ha adreçat a Miguel Martín, president de l’Associació Espanyola de Banca, i a Isidre Fainé, president de la Confederació Espanyola de Caixes d’Estalvi. Salgado ha donat a conèixer així la intenció del govern espanyol d’apujar dos punts el nivell de solvència per a les caixes, mentre que el nivell mínim de capital principal a nivell general seguirà sent del 8%.

Redacció
Redacció 10/02/2011

La ministra d’Economia ha apujat aquest dimecres el mínims de solvència exigits a les caixes d’estalvi després que el passat 24 de gener advertís que les caixes d’estalvi que no aconsegueixin el 8% de solvència s’hauran de convertir en bancs perquè puguin ser intervingudes pel FROB (Fons de Reestructuració Ordenada Bancària). En un escrit dirigit a Miguel Martín i a Isidre Fainé, Salgado ha presentat el Pla del Govern per al Reforçament del Sector Financer, que pretén recuperar la confiança dels mercats garantint la credibilitat de les entitats financeres a través de la canalització de crèdit a l’economia real.

És per això que ha anunciat que el core capital, el requeriment mínim de capital principal -que avança els requisits essencials de capital establerts a Basilea III- serà del 10% per a les entitats de crèdit que no cotitzin o no tingui una presència d’almenys el 20% d’inversos privats al seu capital, mentre que nivell mínim de capital continuarà sent del 8% amb caràcter general. A més, hauran d’haver presentat durant el trimestre anterior una dependència mitjana al finançament majorista que sigui superior al 20% del seu crèdit.

D’altra banda, Salgado ha assenyalat que el Banc d’Espanya està pendent de determinar la situació de capitalització d’acord amb la nova normativa, que fixarà les quantitats màximes de recapitalització previstes. Les entitats hauran de presentar un pla detallat sobre el compliment de la normativa i el Banc d’Espanya avaluarà el compliment de cada pla paral·lelament a les proves de resistència per així determinar si cal o no exigir a les entitats el compliment d’un nivell de recursos propis encara més elevat.

Per a avaluar el compliment del core capital, Salgado apunta que el govern espanyol tindrà en compte el capital, les reserves, les primes d’emissió, els interessos minoritaris, els instruments subscrits pel FROB, els instruments convertibles en accions, els resutlats negatius i les pèrdues, els actius immaterials i els ajustos per valoració.