Diumenge, 25 de juliol de 2021 - Edició 1095
La República

El Govern espanyol donarà 1.200 milions d’euros a Andalusia pel deute històric

El president de la Junta, Manuel Chaves, va anunciar fa uns dies que el compliment de la Disposició Addicional Segona de l’Estatut d’Autonomia d’Andalusia, denominada ‘deute històric’, es tancaria entorn dels 1.200 milions d’euros i que quedaria signat abans del 20 de març. Així ha estat. Els governs espanyol i andalús han tancat un acord per traspassar a la Junta d’Andalusia 1.200 milions d’euros en concepte de l’anomenat deute històric. L’acord respecta en fons i en forma el que marca l’Estatut andalús. El govern ha complert a Andalusia la data fixada, que marcava aquest 16 de març com el límit per tancar un pacte sobre aquesta matèria.

Redacció
Redacció 16/03/2009

El nou estatut d’Andalusia determina que, en el termini màxim de tres anys des de la seva entrada en vigor, s’ha de fer efectiva la quantitat acordada per la Comissió Bilateral de Cooperació, que havia de fixar aquestes assignacions en un termini de 18 mesos.

Després d’una pròrroga de sis mesos acordada per la Comissió el passat mes de setembre, aquest òrgan ha conclòs ‘satisfactòriament’ aquesta negociació. El termini establert per al pagament en l’Estatut venç el 20 de març de 2.010.
Segons l’acord adoptat, la Comissió Mixta d’Assumptes Econòmics i Fiscals Estat-Comunitat Autònoma d’Andalusia haurà d’ara concretar els mitjans i el procediment de pagament i altres requisits per al total i definitiu compliment del previst en la Disposició Addicional Segona.

La ministra d’Administracions Públiques, que ha definit aquest pacte com ‘llargament esperat’, ha ressaltat en roda de premsa que s’ha arribat a un acord històric després d’un treball ‘difícil i complex’ per a quantificar aquestes assignacions.

I Catalunya…?

El greuge comparatiu entre Catalunya i Andalusia és considerable. Ni 4.000, ni 3.000, ni 2.500 milions, a Catalunya només li toquen uns 1.400 milions d’euros pel finançament, segons les darreres informacions, que també apunten que n’arribaran 960 al País Valencia i menys de 300 a les Illes Balears.

IU ho veu insuficient

El coordinador general d’IU, Cayo Lara, ha considerat avui ‘insuficient’ els 1.200 milions d’euros que rebrà Andalusia en concepte del denominat deute històric i ha elevat la xifra que ha de percebre la regió andalusa fins als 7.000 milions d’euros.

Cayo Lara, que ha mantingut una trobada amb directius locals de la seva formació a la localitat cordovesa de Lucena, ha explicat en conferència de premsa que 1.200 milions d’euros resolen ‘només una part dels problemes d’Andalusia’, així que IU ‘no comparteix aquesta xifra’.