Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

El govern espanyol aprova l’autorització perquè Catalunya s’endeuti per valor de 1.866 milions d’euros

El govern espanyol aprovarà aquest divendres l’autorització perquè Catalunya s’endeuti per valor de 1.866 milions d’euros, segons fonts de La Moncloa. Ho farà dins d’un paquet que inclou permisos per a set comunitats més com Madrid, Andalusia, les Illes Balears i Astúries, que van reclamar el mateix tracte després de la reunió entre el president de la Generalitat, Artur Mas, i José Luis Rodríguez Zapatero. Madrid obtindrà permís per endeutar-se per un valor de 819 milions d’euros i el còmput total d’autoritzacions d’endeutament als territoris per gairebé 4.000 milions. L’executiu espanyol difumina d’aquesta manera els permisos després de rebre acusacions de tracte discriminatori a favor de Catalunya.

Redacció
Redacció 25/02/2011

En concret, i per ordre d’importància, el permís d’endeutament és de 1.866 milions per a Catalunya, 819 per a Madrid, 500 per a Andalusia, 480 per a les Illes Balears, 400 per a Galícia, 70 per a Astúries, 45 per a les Illes Canàries i 25 per a Extremadura.

Més de quinze dies després de la reunió entre el president de la Generalitat, Artur Mas, i el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, el govern espanyol aprovarà l’autorització perquè Catalunya s’endeuti per refinançar deute acumulat.

En la seva compareixença després de la reunió amb Zapatero, Mas va donar per fet que la Generalitat podria endeutar-se abans de l’aprovació del pla d’estabilitat en una quantitat entre 2.000 i 2.500 MEUR. El permís de Madrid d’aquest divendres té un valor de 1.866 milions, per sota de la xifra concretada per Mas. Però el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ja va avançar dimarts passat, després de comparèixer en comissió al Parlament, que l’autorització d’endeutament del Consell de Ministres seria de ‘més de 1.000 MEUR’. Una xifra que Mas-Colell va qualificar de ‘suficient per les primeres accions que ha de fer la Generalitat’.

Aquest dijous, els tècnics del Departament d’Economia estudien si aquesta xifra de 1.866 milions d’euros que autoritzarà demà el govern espanyol s’ajusta perfectament al calendari d’autoritzacions d’endeutament que preveu la Generalitat.

Amb l’aval del govern espanyol, la Generalitat podrà posar en marxa la primera fase del seu pla d’endeutament, fins arribar, si pot, als 11.000 MEUR necessaris, segons les previsions del Departament d’Economia. Aquests 1.800 MEUR, fruit de l’acord Mas-Zapatero, serviran per refinançar deute.

De fet, fonts d’Economia han apuntat que si es per refinançament de deute, el govern espanyol pot autoritzar qualsevol quantitat sense haver de convocar el Consell de Política Fiscal i Financera. Un cop obtingut el permís de Madrid, la Generalitat haurà d’optar per demanar un crèdit o per emetre bons. De moment s’estan estudiant totes les opcions.

La segona fase tindrà lloc un cop el govern espanyol aprovi el pla d’estabilitat presentat per la Generalitat, que està ara en fase de negociació. El Govern ha deixat clar que no reduirà més del 10% del seu pressupost i reclama que l’Estat compleixi amb la seva part en matèria de finançament, concretament, amb el fons de competitivitat. Amb l’aprovació del pla, la Generalitat tindrà capacitat per emetre més deute.

La tercera fase d’endeutament es produiria després d’una reunió del Consell de Política Fiscal i Financera, on s’aprovarien els plans d’estabilitat de totes les comunitats. Aquesta trobada no s’hauria de produir més enllà de l’abril.