Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

El govern escocès demana assessorament a Catalunya per crear un canal de televisió en gaèlic

El govern escocès s’ha interessat pel funcionament de la televisió pública catalana amb la intenció de tirar endavant un projecte similar a Escòcia, per oferir un canal de televisió en gaèlic, que des de l’any 2005 és una llengua oficial juntament amb l’anglès.

La ministra d’Europa, Afers Exteriors i Cultura del Govern escocès, Linda Fabiani, s’ha reunit aquesta setmana amb el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, per conèixer l’experiència de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i tractar altres interessos comuns, com ara un major reconeixement de les comunitats culturals sense estat dins la Unesco.

Redacció
Redacció 20/10/2008

S’estima que uns 60.000 escocesos parlen la llengua gaèlica, una xifra molt baixa tenint en compte que Escòcia té més de 5 milions d’habitants. Però, des que el 2005 va ser reconegut com a idioma oficial, juntament amb l’anglès, el govern escocès té la intenció de crear un canal de televisió públic en aquesta llengua.

Actualment, no existeix cap canal en gaèlic i la televisió pública d’Escòcia és la BBC, com a Anglaterra, Gal·les i Irlanda del Nord, la resta de nacions del Regne Unit, que ofereix desconnexions i programació especials per a cada territori, però només en anglès. Un fet que contribueix a la precarietat en què es torba el gaèlic.

Per això, el govern escocès està interessat en impulsar una cadena en la llengua pròpia, a través d’un conveni amb la BBC, i s’ha fixat en la televisió catalana, que té una ‘gran reputació a tot Europa com a millor televisió pública’, exceptuant les que tenen un estat al darrere, segons explica el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació.

Així, en la reunió entre els dos dirigents es va fixar un grup de treball, amb representació del Departament de Cultura, de la vicepresidència de la Generalitat i del govern escocès, que assessorarà els escocesos en l’àmbit televisiu i aprofundirà en les ‘oportunitats mútues’, segons el conseller Tresserras.

El govern escocès vol conèixer acuradament el funcionament de la CCMA i, concretament de TVC, com ara la seva dependència respecte el Parlament, el marc jurídic que la defineix, el paper del Consell Audiovisual de Catalunya (CAC) o les dificultats d’accés a l’espectre radioelèctric, perquè en el cas d’Escòcia també depèn de les normatives estatals, segons detalla el conseller.

Treballar junts dins la Unesco

La reunió amb la ministra escocesa arriba després d’una visita del conseller Tresserras a Edimburg fa uns deu mesos, en què els dos governs ja van parlar de la possibilitat de fer intercanvis culturals i artístics. Una altra de les iniciatives que ha sortit d’aquesta trobada és ‘treballar junts de cara a la Unesco’, explica Tresserras.

Per al dirigent català, l’objectiu d’aquesta unió és que la Unesco ‘inclogui en els seus estatuts un reconeixement explícit de les comunitats culturals de la rellevància de Catalunya, independentment de si tenen estat’. Encara que en el terreny cultural, Catalunya va força per endavant d’Escòcia, en paraules de Tresserras, ‘juntes faran més força’.