Dijous, 23 de setembre de 2021 - Edició 1155
La República

El Govern es planteja reduir les competències dels municipis més petits

El Govern es planteja reduir les competències dels municipis catalans més petits amb l’objectiu de ‘buscar la màxima eficiència amb la mínima burocràcia possible’, segons ha explicat a Televisió de Catalunya el director general de l’Administració Local, Joan Cañada. Segons ell, hi ha ‘llocs o territoris on calen algunes administracions intermèdies que en altres territoris segurament no són necessàries’ perquè, afirma, no és el mateix un poble de 200 habitants que una ciutat de 200.000. Tot i això, la Generalitat no preveu eliminar cap ajuntament perquè creu que seria massa polèmic. Tot plegat es començarà a discutir aquesta tardor amb la nova llei de governs locals que prepara l’executiu.

Redacció
Redacció 21/09/2011
Per retallar la despesa pública, alguns països com Grècia o Itàlia han apostat per reduir el nombre d’administracions. Per exemple, eliminant províncies o fusionant municipis. A Catalunya alguns experts han posat a sobre la taula aquesta mesura.
 
Joan Cañada ha dit a TV3 que ‘no és lògic que tingui les mateixes competències un municipi de 200 habitants que una ciutat de 200.000, i això sí que cal revisar-ho’. 
 
No tan sols els 947 ajuntament catalans s’encarreguen de l’administració local. També ho fanels 41 consells comarcals, un a cada comarca, i quatre diputacions, una per província, a més de les vegueries, que, de moment, el govern català ha aturat. 
 
Aquestes entitats tenen com a objectiu coordinar i donar assistència jurídica, econòmica i tècnica als municipis, però sovint generen duplicitats i són estructures sobredimensionades.