Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

El Govern elimina la ‘zona 80’ i eleva els límits de velocitat entre 90 i 120 km/h

El Departament d’Interior ha decidit aquest dilluns eliminar la zona 80 i elevar el límit a 90 i 120 km/h a partir del dia 1 de març d’aquest any.  Amb aquesta modificació, el conseller d’Interior, Felip Puig, ha assegurat que ‘s’ha complert un mandat’ i s’ha canviat ‘una visió rígida de la velocitat per una de més flexible’. En una primera fase, la nova senyalització serà rígida, però el Govern pretén aplicar la velocitat variable a tots els accessos de Barcelona en un marge de quatre anys i una inversió al voltant dels sis milions d’euros. Puig ha justificat que es mantingui la limitació en alguns trams d’accés a Barcelona per raons d’adequació i transició entre zona urbana i interurbana, ja que es tracta precisament dels punts situats just a l’entrada de la capital catalana.

Redacció
Redacció 31/01/2011

Per la seva banda, el PSC ha acusat CiU d’incomplir la seva promesa electoral sobre el fet d’eliminar la mesura dels 80 km/h, encara que li dóna suport ja que ‘la proposta que feia el PSC que era justament la flexibilització de la mesura dels 80 km/h en funció de la congestió del tràfic i de les dades de contaminació’.

Circular obligatòriament a 80 km/h en tots els accessos a la ciutat de Barcelona s’acabarà el proper 1 de març. Així ho ha decidit el govern de la Generalitat, que augmentarà els límits de velocitat entre 10 i 40 km/h més. Així, la nova velocitat variable permetrà transitar fins als límits de 90 i 120 km/h. La derogació de la coneguda ‘zona 80’ no serà però total, ja que el límit de velocitat actual es mantindrà en 25 dels 78 quilòmetres on fins ara s’aplicava. En aquest sentit, el conseller d’interior, Felip Puig, ha argumentat que es mantinguin els 80 km/h en alguns trams per raons d’adequació i transició entre zona urbana i interurbana.

El canvi immediat del límit de velocitat costarà 76.000 euros mentre que el pressupost total per adequar els accessos a Barcelona s’eleva fins a 6 milions d’euros.

El PSC acusa CiU d’incomplir promeses electorals

El parlamentari del PSC, Jordi Terrades, ha assegurat que CiU variarà la seva proposta electoral perquè no ha dit que vagi a eliminar la limitació dels 80 km/h, ja que es manté en un terç de la zona on s’aplica els 80 km/h. Així mateix, ha apuntat que s’ha anunciat un augment de la velocitat ‘en funció de la congestió de tràfic i sobre tot les condicions atmosfèriques i de contaminació es podria anar a una velocitat variable’. ‘No parlem d’eliminació de la mesura sinó de flexibilització d’aquesta’, ha recalcat. 

No obstant, el PSC ha celebrat que el Govern s’hagi fet seva ‘la proposta que els socialistes havien proposat’ de flexibilitzar la limitació dels 80 km / h. ‘Nosaltres ja vam dir que seria bo que en determinades franges horàries s’anés a una flexibilització que ens portés a circular a la velocitat que les vies marquen. La proposta del Govern de CiU coincideix amb el que el PSC va proposar i no és el que va dir CiU, ja que volia suprimir la mesura’, ha remarcat. El mateix viceprimer secretari del PSC, Miquel Iceta, ja ha felicitat aquest matí a CiU per voler flexibilitzar la limitació. ‘Prendran la decisió encertada’, ha dit Iceta.