Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

El Govern espanyol dóna al Rei 3,3 milions d’euros per a ‘redecorar’ el palau de La Zarzuela

La Casa del Rei disposarà al 2009 de 8,9 milions d’euros per a les seves despeses. Però aquesta quantitat, consignada als Pressupostos Generals de l’Estat pel pròxim any, no és l’única que el Govern espanyol destinarà al monarca i la seva família. El Ministeri de la Presidència acaba d’adjudicar a sis empreses privades diversos contractes per a remodelar el palau de La Zarzuela, residència oficial dels Reis, per valor de 3,3 milions d’euros, quantitat que servirà per fer obres de jardineria i millores a la piscina, entre altres reformes.

Redacció
Redacció 21/11/2008

La partida ‘Casa Reial de Su Majestad el Rey’ que figura en els Pressupostos de l’Estat atorga gairebé nou milions d’euros pel manteniment al 2009 de la Prefectura de l’Estat, és a dir, de la monarquia. Don Joan Carlos ‘distribueix lliurement’ aquesta quantitat, destinada ‘al sosteniment de la seva família i Casa’, segons establix l’article 65 de la Constitució. No obstant això, no és aquesta l’única partida pressupostària que serveix per a finançar la Casa del Rei, les despeses del qual, en realitat, són sensiblement més elevades. Sense anar més lluny, els 3,3 milions d’euros que el Govern es gastarà en redecorar el palau de La Zarzuela seran aportats per Patrimoni Nacional, un organisme autònom adscrit al Ministeri de la Presidència que dirigeix la vicepresidenta primera, María Teresa Fernández de la Vega.

Patrimoni Nacional administra els béns de titularitat de l’Estat que estan al servei del Rei ‘per a l’exercici de l’alta representació que la Constitució li atribueix’, entre ells els palaus reals de Madrid, El Pardo o Aranjuez. Tampoc es financen amb la partida de la Casa Real els sous de la major part dels seus empleats -una mica més de sis milions d’euros-, que corren a càrrec del Ministeri d’Administracions Públiques; ni els viatges oficials del Rei, la Reina o el Príncep d’Astúries, que sufraga el Ministeri d’Afers exteriors; ni el manteniment dels vehicles oficials que utilitza don Joan Carlos, que paga el Ministeri d’Economia i Hisenda; ni els sous del cap de la Cambra Militar i els ajudants del Rei i el Príncep, que abona el Ministeri de Defensa.

El Rei decideix el sou dels treballors
Els 8,9 milions d’euros del pressupost de la Casa Real pel 2009 es gastaran, fonamentalment, a pagar els salaris dels principals càrrecs de confiança de La Zarzuela: el cap de la Casa, el secretari general i el personal de les Secretaries de la Reina i del Príncep, així com dels departaments de comunicació, administració, protocol i personal. D’aquest pressupost surten també els sous del Rei, doña Sofia, Felipe de Borbó i les dues infantes, doña Elena i doña Cristina, que el monarca distribueix a la seva voluntat, i la quantia de la qual es desconeix. Tampoc ha transcendit si la Princesa d’Astúries, Letizia Ortiz, rep una assignació mensual del seu sogre, don Joan Carlos, i a quant ascendeix.