Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

El Govern desafia l’Estat i adverteix que se sent ‘fort’ davant les ‘envestides’

El Govern de la Generalitat ha advertit aquest dimarts que se sent ‘fort’ davant les ‘envestides’ que puguin arribar des de l’Estat espanyol sobre una possible involució autonòmica o sobre una eventual intervenció de Madrid en les finances de la Generalitat. El portaveu del Govern, Francesc Homs, ha dit que l’executiu català se sent ‘preocupat’ davant d’algunes ‘reflexions de futur’ que arriben de Madrid, però ha garantit fortalesa per part de la Generalitat. En una reunió que ha comptat amb la participació de Duran i Lleida -que liderarà les relacions amb el govern espanyol- el Govern ha fixat les prioritats d’aquest 2011 en la negociació amb Madrid: estabilització financera, creixement econòmic i majoria catalana a l’aeroport del Prat.

Redacció
Redacció 18/01/2011

El debat polític dels últims dies al voltant d’una possible homogeneïtzació autonòmica ha arribat també a la reunió del Consell Executiu. Precisament, el portaveu de CiU al Congrés i president de la part catalana de les comissions Estat-Generalitat, Josep Antoni Duran i Lleida, ha participat en la trobada d’Artur Mas amb els seus consellers per recollir les demandes que cada departament té pendent amb el govern espanyol. Això ja estava previst des de fa dies, però ha coincidit en el temps amb declaracions de PP i PSOE a favor d’una involució autonòmica.

El portaveu del Govern i secretari general de Presidència, Francesc Homs, ha apuntat que el Govern no ha pogut passar per alt els ‘missatges’ dels darrers dies que arriben des del govern espanyol, des del PP i també des del PSOE. ‘Aquests missatges ens preocupen, ens preocupa com es plantegen determinades reflexions de futur’, ha reconegut. Però alhora ha afegit que la Generalitat també vol llençar el seu propi ‘missatge’: ‘El Govern de Catalunya i Catalunya en el seu conjunt són prou forts per fer front a aquestes envestides si es que acaben sent d’aquesta manera’.

Després d’aquest advertiment i de deixar clar que el Govern no deixarà de plantejar el que cregui convenient, ha confiat que aquests globus sonda no aniran a més i no es passarà d’una fase merament declarativa. De fet, Homs ho ha situat en un context de proximitat electoral, ja que el 22 de maig se celebraran eleccions municipals i autonòmiques.

Les prioritats del Govern a Madrid
I precisament, el Govern ha marcat aquest dimarts les prioritats en la relació amb l’Estat durant aquest 2011, que Duran ha recollit per plantejar a Madrid com a president de la part catalana de les comissions Estat-Generalitat.

En primer lloc, ha destacat l’estabilització financera de la Generalitat, que passa pel propi finançament de la institució i també per tot allò pendent de la disposició addicional tercera de l’Estatut. A banda, hi ha tot el que afecti el creixement econòmic, la gran prioritat del Govern. En l’àmbit competencial, l’executiu català se centrarà en els aeroports, especialment en la consecució d’una gestió majoritària i determinant de Catalunya en el del Prat.

Rèplica a Ocaña
Pel que fa a les declaracions del secretari d’Estat d’Hisenda, Carlos Ocaña, que ha avisat Catalunya que li limitarà la capacitat d’endeutar-se si supera l’objectiu de dèficit, Homs ha respost amb ironia: ‘Criden l’atenció aquests pronunciaments del govern de l’Estat. Em fa l’efecte que se’ls acabaran girant en contra. Deuen ser autoamenaces això’.

Homs ha remarcat que el ritme de generació de despesa del govern de José Luis Rodríguez Zapatero ‘no és una cosa de fa quatre dies’, i ha recordat que CiU advertia fa temps ‘que no es podia anar d’aquesta manera’. Per això, ha remarcat que ‘hi ha determinats tipus de plantejaments que es poden girar com un bumerang’, perquè és precisament l’Estat qui pot veure limitada la seva capacitat d’endeutar-se.