Diumenge, 25 de juliol de 2021 - Edició 1095
La República

El Govern defensarà a Madrid les ONG catalanes

El Govern de la Generalitat de Catalunya presentarà una iniciativa legislativa al Congrés per evitar que les ONG catalanes deixin de cobrar subvencions procedents del 0,7% de l’IRPF a causa de la decisió del Govern espanyol que només permet que hi accedeixin ONG d’àmbit estatal. El Govern català espera que altres grups, en referència a CiU, també hi donin suport. Montilla ha qualificat d”inacceptable’ i ha garantit que el Govern farà ‘el que tingui al seu abast’ per evitar-la. Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i Iniciativa per Catalunya Verds-Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA) s’han mostrat especialment crítics amb aquesta mesura de l’Estat durant la sessió de control al Ple del Parlament.

Redacció
Redacció 18/02/2009

El president de la Generalitat, José Montilla, ha assegurat que el Govern continuarà negociant ‘fins la final’ per evitar aquesta normativa tal com està plantejada i ha reiterat, com ja va dir dimarts la consellera Carme Capdevila, un requeriment previ d’incompetències. Si aquest no fos atès, la Generalitat presentarà un conflicte de competència davant del Tribunal Constitucional espanyol (TC). Es tracta, ha dit, d’una ‘mesura injusta amb Catalunya’, que si s’apliqués representaria una ‘doble discriminació’: d’una banda, ‘s’incompliria la voluntat dels contribuents’, i per l’altra, ‘les persones més vulnerables catalanes rebrien menys recursos que altres comunitats’.

Tant el president d’ERC, Joan Puigcercós, com la portaveu d’ICV-EUiA al Parlament, Dolors Camats, han estat crítics amb aquesta qüestió. Puigcercós s’ha mostrat confiat que el govern espanyol acabi fent ‘marxa enrere’, mentre que Camats creu que hi ha una ‘vulneració’ de les competències de la Generalitat i ha recordat que a Catalunya és on hi ha ‘més contribuents’ que marca la casella de l’IRPF per a fins socials. ICV va anunciar ahir que faria campanya perquè els catalans no marquin la casella de fins socials a la declaració de la renda i optin per fer donatius directament a les ONG catalanes que siguin de la seva confiança.

La Taula d’Entitats del Tercer Sector Social ha demanat que la Generalitat gestioni el 50% de la recaptació de l’IRPF.