Dijous, 23 de setembre de 2021 - Edició 1155
La República

El govern de la Val d’Aran contra el recurs d’inconstitucionalitat a la Llei de l’aranès

El Govern aranès ha aprovat un manifest en contra el recurs d’inconstitucionalitat presentat pel Govern de l’Estat pel que fa a la Llei de l’occità, aranès a l’Aran. Aquest manifest s’ha aprovat per unanimitat de tots els grups amb representació al Conselh Generau d’Aran (CDA, UA i PRAG). El Govern de la Generalitat hi ha donat suport amb la presència del conseller de Cultura, Ferran Mascarell. El manifest acorda demanar a l’Estat espanyol que ajudi a protegir l’aranès com a llengua cooficial de la Val d’Aran i de Catalunya i part fonamental del patrimoni immaterial de tota Espanya. El conseller Mascarell ha dit que aquest recurs ‘atempta contra la identitat i la cultura’ de l’Aran i Catalunya. I recordem que al seu dia el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ja va qualificar de ‘manca de respecte a la convivència democràtica’ el recurs del Consell de Ministres.

Redacció
Redacció 04/08/2011

La moció de refús al recurs d’inconstitucionalitat contra la Llei de l’occità, aranès a la Val d’Aran exposa que aquest recurs qüestiona que l’aranès sigui la llengua preferent a l’Aran. Aquest aspecte el consideren des del Conselh Generau d’Aran com un atac no solament a la llengua pròpia de l’Aran sinó també a les institucions i a l’autogovern de l’Aran i de Catalunya.

La presència del conseller de Cultura, Ferran Mascarell, al ple extraordinari que s’ha celebrat aquest dijous, ha volgut simbolitzar el suport del Govern de la Generalitat amb l’Aran i la seva llengua. Mascarell ha dit que el recurs ‘no té motius’ i per aquest motiu ‘no té possibilitats de recorregut’.

Mascarell s’ha mostrat contundent i ha dit que ‘al·legarem tot el que estigui a les nostres mans per defensar la llengua’.

El conseller ha afirmat la seva presència és deu a la mostra de ‘solidaritat’ amb l’Aran i a la voluntat de defensar la seva llengua i cultura. El conseller Mascarell ha volgut expressar aquesta solidaritat dirigint-se a tots els consellers del Govern aranès en aranès i signant al llibre d’honor del Conselh Generau també en aranès.

Ferran Mascarell ha dit que ‘és estrany tenir por d’una realitat lingüística com l’aranesa’ fet que ho demostra la presentació d’aquest recurs. El conseller de Cultura ha dit que el Govern de la Generalitat el que pot fer és desplegar la Llei amb ‘més i major convicció si cal’. Per fer-ho ha explicat que es formalitzarà una comissió de seguiment per avançar amb el desplegament de la llei.

Tant el conseller com el Síndic d’Aran han dit que l’aranès és una riquesa de tots i que també ho hauria de ser de l’Estat espanyol.

El Síndic de l’Aran, Carles Barrera, no entén com per una part el Govern espanyol aprova i ratifica la Carta europea de les llengües minoritàries i regionals i per l’altra presenta el recurs contra la Llei de l’Occità. Aquesta carta és vigent a Espanya des de l’1 d’agost del 2001 i reconeix que el dret d’utilitzar una llengua regional i minoritària tant en la vida privada com pública constitueix un dret imprescindible.