Divendres, 24 de setembre de 2021 - Edició 1156
La República

El govern d’Albiol prohibeix als petits establiments vendre alcohol entre les deu de la nit i les set del matí

Els establiments de menys de 150 metres quadrats a Badalona no podran vendre alcohol entre les deu de la nit i les set del matí a partir de finals d’aquest mes d’agost. Llavors està previst que entri en vigor una resolució que ja ha signat l’alcalde accidental i regidor de Seguretat en el govern del PP que lidera Xavier García-Albiol, Miquel Jurado. Jurado ha justificat la mesura per ‘raons d’ordre públic’ i ha confiat en que la nova norma permeti a la Guàrdia Urbana sancionar qui la incompleixi. En una ciutat propera i similar, l’Hospitalet, l’alcaldessa ja va prohibir l’any passat que aquesta mena d’establiments obrissin de nit en dos barris per evitar problemes semblants.

Redacció
Redacció 12/08/2011

‘S’han donat situacions en les quals s’han produït molèsties i queixes dels veïns derivades del consum de begudes alcohòliques en espais de pública concurrència i en horaris nocturns’, reconeix la resolució que ha signat Jurado, i davant d’aquests fets la Guàrdia Urbana badalonina ha recomanat la mesura.

Per això, l’executiu ha aprofitat que la llei d’horaris comercials de Catalunya aprovada el desembre del 2004 permet als ajuntaments limitar els horaris dels petits establiments que estan exclosos de les normes d’obertura generals ‘per raons d’ordre públic’.

‘És possible la producció d’altercats a l’ordre públic a causa d’aquells establiments que, tenint autorització o sense aquesta, procedeixen a la venda de begudes alcohòliques pel seu consum fora de l’establiment’, adverteix el consistori en la resolució.

‘Aquesta mesura és un primer pas per començar a limitar el consum de begudes alcohòliques al carrer i que provoca conflictes d’incivisme i de convivència amb els veïns’, ha assegurat Jurado. I ha afegit que la resolució dota ‘a la Guàrdia Urbana de Badalona d’una eina per poder aixecar acte i sancionar a tothom que incompleixi la normativa bàsica de venda de begudes alcohòliques a partir de les 22 hores’.

De fet, Badalona no és el primer consistori que pren mesures per tal de limitar la venda d’alcohol de nit. El maig del 2010 va entrar en vigor a la propera ciutat de l’Hospitalet un decret de l’alcaldessa, Núria Marín (PSC), que inclús obliga a tancar aquests petits establiments a partir de les onze de la nit en dos zones, la del centre i el del Nord de la ciutat, on per les nits hi ha xivarri.

Des del canvi d’any, a més, l’Hospitalet té la potestat de sancionar per infraccions molt greus els establiments que incompleixin la normativa. Es tracta d’una competència de la Generalitat que pot ser cedida als municipis. I la cessió és el que va demanar, percisament, la batllessa Marín l’any passat.