Diumenge, 25 de juliol de 2021 - Edició 1095
La República

El Govern comença a fer números per reclamar el concert econòmic

Tot i que el Govern no té previst començar a negociar el concert econòmic amb el govern espanyol fins després de les eleccions espanyoles, vol aprofitar l’any que queda de legislatura a Madrid per ‘carregar-se d’arguments i de raons’ per preparar la negociació. L’executiu preveu que una part d’aquests arguments estiguin sustentats per l’estadística, per això s’ha començat a posar fil a l’agulla anunciant un programa anual d’actuació estadística per al 2011. Es tracta d’una actualització de les estadístiques que elabora l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) que el Govern vol utilitzar com a arguments per negociar. El portaveu del Govern, Francesc Homs, n’ha destacat la importància denunciant que en l’actual model de finançament es van deixar de comptar 320.000 persones que viuen a Catalunya, un error de càlcul que ha provocat que durant el 2009 Catalunya rebés 458 milions d’euros menys.

Redacció
Redacció 08/03/2011

El programa anual d’actuació estadística per al 2011 preveu un total de 319 actuacions, entre les quals hi ha la participació als censos de població que porta a terme l’Institut Nacional d’Estadística (INE) a tot l’estat espanyol. Tot i que aquest pla va ‘més enllà’ de les estadístiques que serviran per negociar el pacte fiscal, Homs ha volgut posar de relleu la utilitat d’aquestes estadístiques a l’hora de plantejar-lo a Madrid, ja que aquest tema ‘descansa en bona part en tenir dades i elements de transparència que ens donin objectivitat’.

En aquest sentit, Homs ha destacat la importància de tenir una dada de població que correspongui amb la realitat, tot denunciant que, quan es va negociar l’actual model de finançament, es va fer un càlcul de la ‘població ajustada’ a partir d’uns criteris que ‘no són favorables als interessos de Catalunya’. Homs ha dit que es van deixar de compatibilitzar 320.000 persones que viuen a Catalunya, ja que es va identificar una població ajustada d’unes 7,3 milions de persones quan  a 1 de gener del 2009 hi havia 7,6 targetes sanitàries identificades.

Així, Homs ha denunciat que no es van reconèixer 320.000 persones i que això va suposar per a Catalunya deixar de rebre 458 MEUR l’any 2009. ‘Clar que això té costos i té impacte en els pressupostos’, ha dit, tot afegint que cal evitar ‘haver d’utilitzar dades que no ens són favorables i utilitzar altres que ens eren més favorables’.

Homs ha remarcat que, feta amb ‘transparència i objectivitat’, l’estadística oficial dóna un ‘argument molt poderós’ per defensar els interessos de Catalunya. ‘Perquè les targetes sanitàries hi són’, ha afegit, ‘i el consum de salut per part d’aquestes targetes sanitàries hi és’.