Divendres, 18 de juny de 2021 - Edició 1058
La República

El govern basc aprova avui l’avantprojecte de la llei de consultes

El govern basc farà aquest dimecres al palau d’Ajuria Enea el consell extraordinari per aprovar l’avantprojecte de la llei de consultes amb què l’executiu basc pretén donar suport jurídic a la consulta que el lehendakari, Juan José Ibarretxe, vol impulsar per al pròxim 25 d’octubre. El projecte de llei serà tramitat com d’article únic i això permetrà que el Parlament basc el pugui debatre el pròxim 27 de juny.

Redacció
Redacció 28/05/2008

El projecte de la llei de consultes inclourà també les dues preguntes que es plantejarien en la consulta anunciada pel lehendakari per al pròxim 25 d’octubre. La portaveu del govern basc, Miren Azkarate, ha avançat aquest dimecres migdia que la primera de les preguntes de la consulta servirà ‘per posar ETA en el seu lloc, exigir el final d’ETA i abordar un final dialogat de la violència, i també afirmar que les decisions polítiques correspon prendre-les als representants polítics i només a ell’. Pel que fa a la segona pregunta, aquesta tindria com a objectiu que ‘totes les forces polítiques basques, sense excepcions, inicien un procés de negociació amb l’objectiu d’arribar a un acord de normalització.’ El text concret de les dues preguntes que el lehendakari traslladarà a la societat basca amb la seva consulta es coneixerà demà.

Durant la seva intervenció Azkarate ha aprofitat per criticar amb duresa la postura dels socialistes bascos i el seu líder Patxi López, que no considera necessari ‘preguntar als ciutadans si estan farts d’ETA, davant la proposta. ‘A alguns els sembla ridícul posar ETA al seu lloc i afirmar que les decisions polítiques les acorden els representants polítics’, li ha etzibat la portaveu del govern basc. A més, Azkarate ha explicat a què respon la tossuderia del govern basc en la seva intenció de tirar endavant la proposta de consulta d’Ibarretxe: ‘El lehendakari va comprometre la seva paraula a la societat, amb aquesta paraula vam obtenir la confiança d’aquesta societat i estem decidits a acomplir la paraula.’

L’objectiu de l’executiu és que el Parlament basc aprovi el projecte de llei el pròxim 27 de juny, de forma que la convocatòria d’una consulta ja no sigui una iniciativa particular del lehendakari, sinó que tingui valor de llei, tot i que el govern espanyol la podria recórrer davant el Tribunal Constitucional. Malgrat tot, el tripartit basc (PNB, EA i EB), que en principi comptarà també amb els vots d’Aralar, necessitarà els vots del partit que representa l’esquerra abertzale al Parlament basc (EHAK) per tirar endavant la proposta, ja que en principi PSE i PP ja han avançat que s’hi oposaran.