Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

El Govern Balear no acceptarà un mal acord per ‘dignitat’ encara que suposi perdre-hi diners

El Govern espanyol ofereix a les illes una aportació addicional de 200 milions d’euros anuals dins del paraigua del nou model de finançament, una quantitat que suposa la meitat del que el Govern Balear exigeix a l’Estat a fi de situar el finançament de les illes en, com a mínim, la mitjana de les comunitats autònomes, ja que actualment es troba 21 punts per sota, el que la converteix en la regió pitjor finançada de l’Estat. Així ho ha revelat el conseller d’Economia, Hisenda i Innovació, Carles Manera, a una entrevista a IB3. Assegura que aquesta aportació està ‘molt lluny’ de la forquilla que va establir el catedràtic Guillem López Casasnovas amb la qual coincideix el Cercle d’Economia de les Balears, fixada entre 390 i 700 milions d’euros addicionals. Per això, el conseller ha reiterat que si la proposta del Govern espanyol no millora de manera ‘satisfactòria’ el Govern no descarta la possibilitat de no signar el nou finançament.

Redacció
Redacció 17/02/2009

No obstant això, rebutjar el que ofereix l’Estat significaria quedar-se amb el finançament actual, que és totalment ‘insuficient’, de manera que ‘caldrà calibrar molt bé si ens quedem amb els diners assignats o perdem milions, que és el preu de conservar la dignitat’, va assenyalar. En aquest sentit, va puntualitzar que la decisió la prendrà el Govern en el seu conjunt, no la Conselleria d’Hisenda, remarcant que si tots els partits que conformen l’Executiu coincideixen que la quantitat assignada és ‘insuficient’ i suposa una ‘indignitat’ acceptar-la, ‘decidirem què fem’, sent conscients que el ‘cost d’oportunitat’ suposarà ‘quedar-se com estem’.

Coincidència amb Catalunya

El conseller va explicar que el Govern ha posat sobre la taula 7.000 milions d’euros addicionals distribuir en totes les comunitats. Una xifra que és insuficient i que, coincidint amb el seu homòleg a Catalunya, Antoni Castells, el Govern hauria de posar sobre la taula almenys ‘12.000 milions d’euros’, el que permetria ‘esmorteir’ la situació, però a Madrid, ha assenyalat, ‘ens diuen que estem en moment de restricció pressupostària, de crisi d’ingressos, la qual cosa és comprensible, però mai la crisi pot ser una excusa per a un dolent finançament’.

Manera confia que abans del 31 de març el Govern hagi tancat el nou finançament, i ha reconegut que de moment les negociacions amb el Govern sobre el finançament ‘no són satisfactòries’.