Dilluns, 21 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

El Govern aprovarà dimarts el posicionament de Catalunya respecte del Tractat Europeu

El president de la Generalitat, José Montilla, ha anunciat aquest dijous que el Govern aprovarà dimarts vinent, en la reunió del Consell de Govern, un document sobre el posicionament de Catalunya respecte del Tractat Europeu perquè l’executiu de l’estat el tingui en consideració. Montilla ho ha explicat després de reunir-se amb el president de la República de Portugal, Aníbal Cavaco Silva, en el que ha estat el seu primer acte del viatge institucional que està duent a terme a aquest país.

Redacció
Redacció 20/07/2007

Després que en la darrera reunió de la comissió bilateral estat-Generalitat ja es va obrir una subcomissió d’Afers Europeus en què l’executiu de Zapatero va explicar la seva postura en relació al Tractat, ara és el torn del Govern per posicionar-s’hi. El document reivindica el principi de subsidiarietat en relació a les competències de les administracions i el paper de les regions en l’àmbit de la Unió Europea, segons ha avançat avui el president Montilla. La principal finalitat és que el Consell de les Regions amb poder legislatiu (REGLET), del qual en aquests moments Catalunya n’exerceix la presidència, pugui veure reforçat el seu paper en el marc de la Unió Europea.

Un cop el Govern aprovi aquest document, dimarts vinent, el lliurarà al secretari d’estat d’Afers Europeus, Alberto Navarro, en una trobada que mantindran els pròxims dies a Barcelona. D’acord amb el que estableix l’article 185 de l’Estatut, l’executiu català pot participar en el procés de consulta sobre el Tractat, mentre aquest s’elabora. El president de la Generalitat confia que el govern de Zapatero atendrà les demandes de Catalunya en aquest sentit, però, en canvi, veu més complicat que altres dirigents europeus hi estiguin d’acord.

Montilla ha informat avui sobre aquesta qüestió després de reunir-se amb el president de la República de Portugal al Palau Belem, a Lisboa. La trobada, que ha durat poc més de mitja hora, ha servit per traslladar a Cavaco Silva l’opinió de Catalunya en relació al Tractat precisament, tenint en compte, a més, que, en aquests moments, Portugal exerceix la presidència de torn de la Unió Europea.

Montilla també hi ha constatat que les relacions entre els dos països, en els àmbits del comerç, l’economia i la cultura, continuen sent ‘molt positives i importants’ i ha comentat els aspectes coincidents entre Catalunya i Portugal per avançar també junts en matèria de recerca i innovació. El president ha comentat que la reunió ha estat ‘cordial i profitosa’, i ha servit també per convidar Cavaco Silva a visitar Catalunya ‘quan la seva agenda li ho permeti’.