Dissabte, 19 de juny de 2021 - Edició 1059
La República

El Govern alerta Renfe: “Cal passar dels compromisos als fets”

El conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, que aquest dimarts ha parlat en qualitat de portaveu del Govern, ha valorat “molt negativament” el funcionament del sistema de rodalies Renfe, després de l’incident de l’Euromed, i ha alertat que la societat ja està “cansada” d’un sistema que “ha petat”. Huguet, que s’ha mostrat especialment contundent amb aquesta qüestió, ha reiterat el què aquest dilluns ja va expressar el president José Montilla, que cal que “l’estat passi dels compromisos als fets” i, de collita pròpia, ha concretat que cal que l’estat “posi el què ha de posar, que són els diners”.

Redacció
Redacció 27/06/2007

Si bé Huguet ha reconegut que, aquesta vegada, Renfe “ha corregut” a solucionar el problema de l’Euromed i “ha estat més diligent que en altres ocasions”, també ha volgut deixar clar que “l’incident també ha estat més gruixut que en altres ocasions”. Per això, ha criticat de nou que “un sistema de transport al qual se li ha marginat la inversió durant anys, ara estigui provocant el què està provocant”.

El Govern considera que Catalunya “necessita ser compensada amb inversions” i que, per tant, ja no es tracta d’una qüestió de traspassos de competències. “Si no hi ha una compensació del dèficit crònic d’estoc de capital públic que rep Catalunya, en aquest cas en transport ferroviari i viari, el traspàs no solucionarà res”; seria, ha subratllat el conseller Huguet, “un caramel enverinat”.

Amb tot, el Govern s’ha mostrat “conscient” que “el primer que cal” és continuar reclamant a l’Estat, que és l’administració titular de les instal·lacions ferroviàries, que posi “el què ha de posar” que són “els diners per millorar aquestes infraestructures”.