Dissabte, 25 de setembre de 2021 - Edició 1157
La República

El full de ruta, en contra “del destí de la història”

El  president del govern espanyol, Mariano Rajoy, torna a fer gala de la seves nul·les capacitats tant d’oratòria com de decisió en la seva reacció al preacord entre CiU, ERC i les principals entitats sobiranistes pel full de ruta. Diu que “va en contra del destí de la història” i que suposa “saltar-se la legislació que hi ha actualment a Espanya, la Constitució”, i de moment no ha fet cap gest ni d’apropament a Catalunya ni de voler aturar les eleccions del 27-S. 

Redacció
Redacció 31/03/2015

La cançoneta dels 500 anys de vida conjunta

Rajoy ha assegurat aquest migdia que el document és “dolent per als catalans i per a la resta dels espanyols”. En concret, ha dit que és dolent en el fons perquè “va en contra del destí de la història, trenca amb 500 anys de vida conjunta i trenca els llaços que ens uneixen des de fa temps”. A més, segons ell el preacord també és dolent en la forma, ja que suposa saltar-se la Constitució. “A Espanya la llei està per sobre de qualsevol altra consideració i aquesta llei afecta absolutament a tots”, ha reblat, durant la trobada que ha mantingut amb el president del Consell Europeu, Donald Tusk, a la Moncloa.

Les eleccions, també il·legals? 

 Unes declaracions que no se surten del discurs que recita de memòria tant ell com tots els quadres del Partit Popular des de fa més de dos anys i que a més estan buides de contingut, ja que és evident que un full de ruta que busca la independència unilateral estarà fora de la Carta Magna. De fet, la intenció explícita que han expressat CDC i ERC amb el document és fer un referèndum d’autodeterminació de les eleccions al Parlament del 27-S, així que els comicis també podrien ser titllats d’anticonstitucionals en els propers mesos. De moment Rajoy ha matisat que els comicis estan “anunciats però no convocats”, i els ha desvinculat de qualsevol caràcter plebiscitari perquè, en tot cas, “si es porten a terme serà per escollir un Parlament i govern nous”. No obstant, ja ha avisat: “Cap govern d'Espanya autoritzarà el trencament de la sobirania nacional i el meu govern seguirà treballant per la concòrdia, per la integració i per posar en valor un projecte de convivència comú que ha estat beneficiós per als espanyols i per als catalans”.