Diumenge, 19 de setembre de 2021 - Edició 1151
La República

El frau de Societat Civil Catalana, van usurpar el nom

Barcelona (ACN).- La fundació Catalunya Societat Civil 2005 reclama a la Generalitat que anul·li la denominació de Societat Civil Catalana, amb l'argument que els noms són molt semblants i això provoca confusió, amb el perjudici que això els ha comportat. En declaracions a l'ACN, el president de la fundació, Jacint Soler Padró, ha acusat els promotors de Societat Civil Catalana d’usurpar” el nom de l'entitat que presideix però també de fer-ho quan coneixien “perfectament” la fundació. Soler ha recordat que la llei d'associacions fixa que no es pot registrar un nom “que pugui coincidir o assemblar-se de manera que pugui generar confusió amb qualsevol altra entitat que estigui prèviament inscrita”.

Redacció
Redacció 22/03/2015

Societat Civil Catalana va usurpar el nom malgrat que ho sabien

La fundació Catalunya Societat Civil 2005 es va constituir legalment davant de notari el 28 d'agost del 2012 i es va inscriure en el registre de fundacions de Madrid el 18 de febrer del 2013. El seu objectiu és econòmic, aposten per l'economia social de mercat, i van inscriure's a la capital espanyola perquè no només volen incidir a Catalunya, sinó també al País Valencià i a les Illes Balears. D'altra banda, 'Societat Civil Catalana, Associació Cívica i Cultural' es va inscriure en el registre d'associacions de la Generalitat el 4 de juliol del 2014, per tant amb data posterior a la inscripció de la fundació.

Societat Civil Catalana, frau de llei

Tenint en compte que la Llei orgànica reguladora del dret d'associacions estableix en el seu article 8 que el nom d'una associació “no pot incloure cap terme o expressió que indueixi a error o confusió sobre la seva pròpia identitat” i que afegeix que “tampoc pot coincidir o assemblar-se de manera que pugui crear confusió amb qualsevol altra que estigui prèviament inscrita”, Catalunya Societat Civil 2005 reclama que s'anul·li el nom de Societat Civil Catalana i que aquesta associació política es digui d'una altra manera. “Jo penso que l'article de la llei d'associacions és molt clar”, ha argumentat el president de la fundació.

“Rebem e-mails de tot tipus”

Soler ha explicat que els truquen o els envien correus electrònics contínuament confonent ambdues entitats. “Rebem e-mails de tot tipus i això ens està perjudicant, perquè nosaltres no som una entitat amb objectius polítics i Societat Civil Catalana ho és”, s'ha queixat el president de la fundació, que ha assegurat que ells respecten “tots els parers i opinions polítiques” però no estan immersos en la “lluita política”, al contrari de Societat Civil Catalana.

Societat Civil Catalana actua de mala fe  

“Truca moltíssima gent i truquen de tots colors, i per molt que els diguis que s'estan confonent, hi ha unes afinitats en el nom tan importants que la gent no s'ho acaba de creure”, ha insistit. Soler denuncia, a més, que els promotors de Societat Civil Catalana “han usurpat i s'han apropiat” del nom de la fundació que ell presideix sabent de la seva existència, fins i tot havent participat en algun dels seus actes, ja que Catalunya Societat Civil 2005 organitza un dinar mensual i també conferències. “I algun partit vinculat a aquesta entitat també la coneix”, ha afegit. De fet, ha explicat que va parlar amb un “polític destacat d'un partit important” i li va transmetre el problema.
 
“Jo els estic dient que no es poden dir Societat Civil Catalana, ni més ni menys, han de buscar un altre nom. Els estic dient que per molt que hagin fet propaganda, aquest nom no el poden tenir perquè l'estan usurpant. Haurien d'haver triat un altre nom. Em sembla una falta de respecte important”, ha lamentat.
 
En l'escrit que Catalunya Societat Civil 2005 adreça a la Direcció General de Dret i d'Entitats Jurídiques -amb còpia al Ministeri d'Educació, Cultura i Esports-, al que ha tingut accés l'ACN, la fundació argumenta legalment el seu cas i explica que ha “innombrables persones han contactat” amb ells confonent ambdues entitats. Al·lega també que Societat Civil Catalana té una “clara significació política”, i que la “confusió permanent està perjudicant i posant seriosament en perill la supervivència” de la fundació. Es queixen, a més, de la “falta de bona fe” dels promotors de l'associació política, perquè ja coneixien que hi havia una fundació amb un nom molt similar.