Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

El ‘Financial Times’ torna a atacar Catalunya acusant-la d”amenaçar’ els esforços del govern espanyol

El diari econòmic Financial Times (FT) creu que el deute de Catalunya és una amenaça perquè l’estat espanyol pugui superar la crisi de l’eurozona, segons la publicació del rotatiu en la seva edició d’aquest dimarts. En una entrevista concedida a l’FT, el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, admet que els més de 10.000 milions d’euros del deute de Catalunya ‘no són una quantitat insignificant’, però afegeix que aquesta situació no és responsabilitat total de l’actual govern, i destaca que es tracta d’un deute ‘heretat’ del govern anterior.

Redacció
Redacció 01/02/2011

Segons el FT, les comunitats autònomes de l’estat espanyol ‘s’han convertit en el nou front del camp de batalla’ del president de l’Estat, José Luis Rodríguez Zapatero, que intenta ‘convèncer els inversors que el seu govern pot dur a terme el programa d’austeritat i recuperar el control de les finances públiques’.

Mas-Colell explica al diari econòmic que Catalunya necessita el finançament per cobrir el ‘dèficit heretat’. Tal com publica el FT, el govern acumula retards de fins a 3.000 milions d’euros en el pagament de deutes a Madrid.

El rotatiu anglòfon destaca que Zapatero ‘s’ha compromès a reduir el dèficit públic’, però que ha rebut l’advertència d’economistes sobre el ‘creixement del deute regional i municipal que podria afeblir la credibilitat del pla d’austeritat als mercats internacionals’. Les comunitats autònomes de l’Estat compten amb un deute total de 107.000 milions d’euros, un terç del qual correspon a Catalunya, segons el rotatiu econòmic.

El govern espanyol ‘ha imposat límits estrictes al dèficit regional’ i ‘ha accelerat altres reformes econòmiques i financeres’, segons el diari. Fa dues setmanes, també en una entrevista amb el FT, Zapatero va advertir que el govern espanyol ‘intervindria’ si les comunitats autònomes no ‘controlaven la seva despesa pública’ i que marcaria de prop les comunitats que s’excedissin amb el dèficit, ja que, segons va dir, qui carrega amb la responsabilitat final de la situació econòmica és el govern espanyol.