Dissabte, 7 de Desembre de 2019 - Edició 499
La República

El Financial Times alerta que la censura franquista encara està vigent a Espanya

Guifré Jordan @enGuifre – La imatge de l’Estat a la premsa internacional cada vegada és menys feble d’ençà que és incapaç d’investir un president del govern. Una circumstància a la qual contribueix un article que publica aquest divendres el Financial Times que a priori no té res a veure amb el bloqueig de l’Estat, però que dóna pistes sobre un dels temes tabú que juguen el seu paper en la impossibilitat d’entesa entre uns i altres partits: el llegat de la dictadura franquista

Redacció
Redacció 24/09/2016

Impossibilitat espanyola d’abandonar la censura franquista

“Espanya no aconsegueix girar full al llegat censurador de Franco”. És el titular de l’article del prestigiós diari britànic, que explica que una nova investigació demostra que “clàssics moderns censurats durant la dictadura encara estan disponibles a Espanya només en la versió aprovada pel règim franquista”. Això vol dir, segons el rotatiu, que alguns llibres encara apareixen “sense referències a la guerra civil espanyola o al propi Franco i estan privats de frases i passatges considerats massa explícits sexualment, crítics amb l’Església o immoral pels estàndards del règim”.

“La censura encara està viva a Espanya”

L’article recull declaracions del professor de la Universitat de Glasgow Jordi Cornellà, que afirma que tot i acabar la censura amb la mort de Franco, “es pot dir que encara està viva a Espanya”. En aquest sentit, explica que les editorials de vegades ni saben que els textos que tenen estan censorats i que això provoca que fins i tot hi hagi ‘eBooks’ amb les versions franquistes. 

Relacionats