Dijous, 24 d'Octubre de 2019 - Edició 455
La República

El festival de Sitges inaugura amb un film barceloní sense ni rastre de català

La primera projecció de la pel·lícula [Rec]2, que aquest vespre inaugura la 42a edició del Festival Internacional de Cinema de Sitges, ha omplert la ciutat del Garraf amb els primers xiscles de terror. Dirigida per Jaume Balagueró i Paco Plaza i produïda per Julio Fernàndez, [Rec]2 és la seqüela d’un film estrenat fa dos anys, ambientat a l’Eixample barceloní i basat en la propagació d’un estrany virus a l’interior d’una finca. La nota negativa d’aquesta pel·lícula inaugural és la nul·la presència del català en una producció de Filmax que succeeix a Barcelona. Ni els Mossos d’Esquadra parlen català, ni els Bombers barcelonins el parlen ni, per descomptat, cap de la vintena d’habitants d’una finca emplaçada al número 34 de Rambla Catalunya.

Redacció
Redacció 01/10/2009

Ni rastre de català a Barcelona, aquest és el supòsit lingüístic del qual parteix [Rec]2, que ha tingut una bona rebuda per part de públic i crítica.

De fet els mateixos directors, nascuts a Lleida i València, ja havien avisat que es tractava d’un film ‘autènticament espanyol’, on fins i tot hi sona ‘Suspiros de España’, de manera que malgrat de ser una producció ‘superlocalista’, cap dels actors diu una paraula en català. 

El film, que manté l’estructura de càmera subjectiva per tal de donar l’aparença de fals documental, aconsegueix trenar amb èxit la història dels nous protagonistes amb la dels que ja eren dins el bloc a la primera entrega. Conté importants referències altres pel·lícules del gènere i dosis d’humor per fer riure als espectadors. Un cop vistes les primeres reaccions, els responsables de [Rec]2 esperen que torni a ser un èxit i no descarten nous productes al voltant de la saga.

Premis per Walter Hill i Malcolm McDowell

La gala d’inauguració del festival, que tindrà lloc aquest dijous al vespre, permetrà entregar el premi ‘Màquina del Temps’ a Walter Hill, productor de la saga Alien, mentre que l’actor britànic Malcolm McDowell, intèrpret del terrible Àlex DeLarge a ‘La Taronja Mecànica’ de Stanley Kubrick, rebrà el gran premi honorífic del festival.

Relacionats