Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

El documental mediambiental de Leonardo DiCaprio obrirà el Festival de Cinema i Drets Humans de Barcelona

|

- Publicitat -

El documental recull la veu de nombrosos científics, dissenyadors, historiadors i pensadors que donen el seu punt de vista sobre temes com la contaminació atmosfèrica, el medi ambient, l’ecologia, les energies renovables o les espècies i la biodiversitat, i es mostra com la fam, les inundacions o la pluja àcida no són incidents aïllats sinó que formen part del canvi global que està experimentant la Terra i que en un futur afectarà a la humanitat.

El film recull diàlegs amb figures conegudes com l’antic director de la Cia, R. James Woolsey, els experts de disseny sostenible William McDonough i Bruce Mau, juntament amb cinquanta científics i experts reconeguts d’arreu del món. Entre ells, hi ha el periodista i director de cinema, Kenny Ausubel, un dels impulsors de ‘Bioneers’, una organització dedicada a la propagació de solucions visionàries que han de permetre restaurar els ecosistemes, centrades en buscar els mitjans per salvar el planeta en la pròpia naturalesa.

Publicitat

Ausubel ha participat en el documental en qualitat d’assessor, encara que també apareix com a un dels entrevistats. Durant la presentació que s’ha fet a Barcelona, on ha assistit acompanyat de la seva dona, Nina Simons, i també impulsora de ‘Bioneers’, Ausubel ha afirmat que aquest és un documental ‘amb molta força’ pensat per a un públic nord-americà, ja que aquest país ‘és el principal culpable del desgavell que està patint el món’. I ha destacat el fet que incideixi en la possibilitat de trobar solucions a tots aquests problemes, tot dient que aquesta ‘és una de les seves principals aportacions’.

Pel que fa a DiCaprio, l’ha definit com a una persona ‘modesta’ i amb un ‘compromís real’ per als temes mediambientals i n’ha destacat el seu ‘valor’ perquè essent una figura de Hollywood ha hagut d’afrontar molts atacs per la producció d’aquest documental.

L’any 1990, Nina Simons i Kenny Ausubel van decidir crear ‘Bioneers’ (pioners de la biologia) amb l’objectiu de difondre solucions innovadores a la necessitat urgent de salvar el planeta i evitar una catàstrofe mediambiental. El seu principal punt de recerca és la naturalesa, ja que consideren que és aquí on resideixen les solucions. Amb més de 12.000 seguidors arreu del món, aquest moviment considera indispensable parlar de ‘solucions’ en comptes de ‘problemes’ per tal de poder fer més pressió social. ‘Hem vist que la gent queda aclaparada davant la gravetat de la situació i no sap com actuar’, explica Simons. Per això, una de les principals tasques de Bioneers és divulgar i explicar les accions que poden incidir en aquest canvi. Simons ha explicat a tall d’exemple el cas d’un científic que va descobrir un tipus de bolets capaços d’absorbir amb poques setmanes el dièsel que havia contaminat un terreny i restaurar la fauna de la zona.

Per tal de poder transmetre els seus missatges arreu del món, des de fa temps treballen en la creació de xarxes amb diferents organismes, ja siguin governs, científics i la societat civil. Aquest documental també ha de servir per donar a conèixer la seva causa i de fet, en les diferents presentacions que ja han fet per l’estat espanyol –Palma de Mallorca, Sevilla, Madrid i el pròxim 25 de novembre a Màlaga- ja els han sortit persones interessades en el seu projecte.

Aquest dilluns es presentarà a Tarragona davant un públic reduït de 150 persones. L’endemà, el documental obrirà la cinquena edició del Festival Internacional de Cinema, Pau i Drets Humans, que aquest any comptarà amb un total de 68 projectes d’una ‘gran qualitat’ segons ha explicat la seva directora, Concha Pinós.

Warner és l’encarregada de distribuir ‘The 11th Hour’ i de moment està estudiant la possibilitat d’estrenar-la el 8 de febrer o limitar la seva distribució en format DVD.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut