Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

El ‘Dictat en català’ a Perpinyà celebra el seu desè aniversari

Els autobusos urbans de Perpinyà seran gratuïts pels participants a la desena edició del ‘Dictat en català’ que se celebrarà avui dissabte a les tres de la tarda, al Satèl·lit del Palau de les Exposicions. Ja són més de tres cents inscrits a la prova organitzada per l’Institut Font Nova de la Vila de Perpinyà amb la col·laboració de diverses entitats nord i sud catalanes, i que acostuma reunir el doble de persones. Aquest any el text del dictat l’ha redactat per primer cop l’escriptor nord català i professor, Joan Daniel Bezsonoff.

Redacció
Redacció 07/03/2009

Abans que comenci la prova s’homenatjarà les 69 persones que han participat a totes les edicions Aixa com l’autor dels primers dictats, l’escriptor Pere Verdaguer i el Col·lectiu de Professors que es fa càrrec de la correcció de les còpies.

Com cada any el dictat tindrà tres nivells de dificultat. Una primera part més senzilla per a principiants i els menys de 15 anys, una segona, per a persones amb un nivell mitjà de català, i la tercera, més difícil i amb paranys lingüístics.

Aquesta prova d’ortografia impulsada per la regidoria de cultura catalana, l’any 2000, per denunciar l’edicte del rei de França, Lluís XIV, que l’1 d’abril de l’any 1700 va prohibir l’ús públic del català a les comarques nord-catalanes, pretén reivindicar la presència del català a la Catalunya del Nord, malgrat totes les prohibicions del passat i entrebancs actuals al seu ensenyament.

Després d’una correcció anònima a càrrec del Col·lectiu de Professors de Català per a Adults, els resultats es donaran a conèixer el dia 1 d’abril a la sala de les Llibertats i les persones que menys faltes hauran aconseguit rebran llibres com a recompenses i un diploma de participació.

El Dictat català de Perpinyà es fa el suport de la Secretaria de Política Lingüística del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Institut d’Estudis Catalans, Edicions Larousse i amb la col·laboració de la Federació per a la Defensa de la Llengua i la Cultura Catalanes, Ràdio Arrels, el Col·lectiu de Professors de català per a Adults, l’Associació per l’ensenyament del català (Aplec), Òmnium Cultural Catalunya Nord, el Festival de Peralada i la Gran Enciclopèdia Catalana.

http://acn.cat/webACN/detallNoticia.do?idNoticia=479264
http://www.radiocatalunya.ca/noticia/12942/