Dimecres, 22 de març de 2023 - Edició 1700
La República

El dibuixant i el guionista de la portada d’El Jueves declaren a l’Audiència Nacional

Encara que costi de creure, els creadors de la portada de la passada edició de la revista satírica El Jueves, el dibuixant Guillermo i el guionista Manel Fontdevila han anat a Madrid avui dimecres per declarar davant de l’Audiència Nacional. Els dos hauran de respondre les preguntes que els farà el jutge Juan del Olmo com a autors d’un suposat delicte d’injúries i calúmnies a la Corona, penat amb fins a dos anys de presó. Els acusats han dit que van triar els Prínceps d’Astúries perquè són personatges populars i significatius de la societat espanyola i perquè estan en edat de procrear.

Redacció 25/07/2007

El dibuixant i el guionista de la portada d’El Jueves segrestada divendres passat, el dibuixant Guillermo i el guionista Manel Fontdevila, han declarat aquest dimecres davant el jutge de l’Audiència Nacional Juan del Olmo com a autors d’un suposat delicte d’injúries i calúmnies a la Corona, penat amb fins a dos anys de presó. Tots dos hauran de contestar les preguntes del propi Del Olmo i del fiscal Enrique Molina, que substitueix Miguel Ángel Carballo en la causa.

Els acusats han manifestat que la seva intenció no era calumniar la Corona, sinó fer un acudit polític sobre les ajudes del govern espanyol al naixement de nens. Guillermo i Manel Fontdevila, han declarat durant una hora i mitja i han explicat al jutge el procediment de creació d’un acudit. Segons han apuntat, van triar els Prínceps d’Astúries perquè són personatges populars i significatius de la societat espanyola i perquè estan en edat de procrear. La intenció –han apuntat- era assenyalar que les ajudes de 2.500 euros per nen que es presenten com una mesura de caire ‘social’ es destinen a tothom, fins i tot a aquells que no ho necessiten. A les portes de l’Audiència Nacional Manel Fontdevila ha assenyalat que els Prínceps tornaran segurament a la portada d’El Jueves, però no recuperaran el dibuix segrestat.

Reaccions

Totes les formacions polítiques han criticat aquesta setmana en major o menor mesura l’actuació de la fiscalia general de l’estat, que amb aquesta acció ha aconseguit un resultat inversament proporcional al que buscava. La vicepresidenta del govern espanyol, Maria Teresa Fernández de la Vega, ja va assenyalar dilluns que l’executiu considera que el segrest de publicacions és una figura jurídica ‘ancorada’ en el passat. La seva citació coincideix amb la publicació d’un nou número d’El Jueves que ironitza sobre el segrest, i sota el títol “Rectifiquem”, mostra el príncep disfressat d’abella sobre una flor amb la cara de Letícia. Ahir, per segona vegada des que es va ordenar el segrest, una trentena de persones es van concentrar davant l’Audiència Nacional en favor de la llibertat d’expressió.