Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

El diari Factual, ‘la nova manera de fer periodisme’ d’Arcadi Espada, tanca 8 mesos després

Vuit mesos després del seu naixement, i després d’haver canviat de disseny dues vegades i d’haver tingut quatre directors, el diari digital Factual, vinculat a empresaris propers a Ciudadanos i UPyD, deixarà de publicar-se a partir d’aquest dijous. El tancament arriba després de successius acomiadaments, els darrers aquesta setmana, fins al punt que aquest dijous només quedaven a la redacció quatre periodistes i tres becaris dels vint que van començar l’aventura, amb dues luxoses redaccions a Madrid i Barcelona. La història d’aquest digital espanyolista, que ha estat dirigit per Arcadi Espada, Juan Carlos Girauta, Almudena Semur i Fernando Pascual, ha estat un cúmul de despropòsits, i poques setmanes després d’inaugurar van haver de retornar els 50 euros anuals de quota als pocs subscriptors que van pagar-la, una quota que alguns abonats denunciaven que encara no se’ls ha retornat.

Redacció
Redacció 15/07/2010

En nèixer, el digital de l’impulsor de Ciudadanos, Arcadi Espada, assegurava que Factual impulsaria una nova manera de fer periodisme que demostraria que es pot ‘explicar la veritat dels fets amb independència de les conviccions personals de qui les explica’. A la pràctica, Factual s’havia convertit en un digital ultraespanyol i neoliberal més, i el to informatiu, clònic dels mitjans de la caverna mediàtica, no ha aconseguit les audiències esperades.

Entre els impulsors de la societat editora Factual Canal Digital SA, que va començar l’aventura ara fa vuit mesos amb 250.000 euros de capital inicial, hi havia, a més d’Arcadi Espada (vicepresident), l’empresari del sector immobiliari Agustín Navas, Purificación Losada -vinculada originàriament també a Ciudadanos- i l’experiodista de La Vanguardia Manuel Trallero. A més a més, la propietària del domini era una dels directors dimitits, Almudena Semur.