Dimarts, 15 de juny de 2021 - Edició 1055
La República

El desgavell i les mentides del govern Colau en 12 punts clau

Aviat farà un any que Ada Colau va ser nomenada alcaldessa de Barcelona. Va guanyar les eleccions per un marge molt ajustat, amb 11 regidors davant dels 10 de CiU d'un total a repartir de 41. Va aconseguir el poder mitjançant un discurs populista, aprofitant la seva presència als mitjans i abanderant una suposada manera de fer basada en la nova política. Aquí un resum de totes les contradiccions del govern Colau.

Redacció
Redacció 12/05/2016

Els desastres del govern colau en 10 claus

1- Els regidors fan d'oposició a l'ajuntament

Jordí Martí al seu blog ens recorda les següents actuacions de membres del govern Colau, que transiten per la cornisa entre ser govern i oposició: La regidora de Ciutat Vella, Gala Pin es va manifestar a la Rambla contra el mateix Ajuntament, fent costat als manters. Responsables de les xarxes socials de BcnEnComú van piular  contra la presència de la Guàrdia Urbana a actes i celebracions de barris. El regidor Jaume Asens, el defensor dels okupes de Can Vies, donant cobertura política des del govern a una okupació il.legal, la mateixa actitud que la defensada pel regidor Gerardo Pisarelo davant l’okupació de la propietat municipal de les Casetes d’Hort de la Vila, al barri de Sarrià. I més recentment hem pogut assistir a un altre episodi impropi d’uns governants d’un país occidental: els regidors Gala Pin i Jaume Asens, des dels seus comptes de Twitter, convocaven la ciutadania a bloquejar l’accés dels funcionaris judicials davant de dos desnonaments; supòsit que acredita la impotència i la incompetència del govern municipal alhora de gestionar aquest drama humà, la seva proposta electoral estrella i gràcies a la qual van enganyar milers de ciutadans vulnerables i van guanyar centenars de vots fraudulents. 

2- Impunitat de l'incivisme

L’alcaldessa de Barcelona ha donat ordres de no intervenir a la Guàrdia Urbana davant els constants incompliments de les Ordenances municipals, especialment la del Civisme. Les últimes proves d'això mateix han estat la festa rave que, si no fos per directe!cat hagués quedat impune, al metro o les imatges de l'incivisme també a les andanes, fins a les famoses imatges d'una parella practicant el coit.

3- Incapacitat de gestió: vaga TMB, manters i comerciants, sector hoteler, nomenclatura dels carrers…

El conflicte laboral amb els treballadors de TMB ja s'ha convertit en un autèntic culebrot. Les negocacions estan enquistades i ja hi ha convocades noves aturades al servei per finals de maig i principis de juny. Aquesta inoperància, s'ha de sumar amb la gestió entre el conflicte dels manters i els comerciants. Aquests últims s'han mostrat molt descontents amb les polítiques de Colau, que també ha permès que el Top Manta arribi fins a la plaça Sant Jaume tot just davant de l'ajuntament amb total impunitat. Cal afegir que tampoc té gens content el sector hoteler després de la moratòria hotelera que pretenia suspendre la concessió de llicències turístiques. Aquesta acció va provocar que fins a 35 projectes d'hotels, albergs i residències, no es poguessin dur a terme.

4- Amor a la Constitució espanyola

Un avantprojecte de Barcelona en Comú, a l'article 5 obliga als treballadors afectats a garantir la defensa i respecte a la Constitució Espanyola“Els treballadors subjectes a aquest Codi hauran d’actuar seguint principis ètics vinculats a drets humans, vetllant pel respecte i el compliment dels drets i normes internacionals; legalitat, garantint la defensa i el respecte a la Constitució, l’Estatut d’Autonomia de Catalunya i tota la legislació municipal vigent”.

5- Pujada de sous mitjançant un decret secret

El 27 de juliol de 2015, l'alcaldessa de Barcelona va signar una ordre per la qual concedia “complements personals a personal d'alta direcció” que ja estava en plantilla per “garantir el manteniment de les retribucions que venien percebent”. D'aquesta manera, Ada Colau va utilitzar un decret per millorar el sou de diversos dels seus gerents, que anaven a perdre ostensiblement les seves retribucions per la política d'austeritat salarial que Barcelona en Comú (BComú) va implantar després de la seva arribada al Govern municipal. Amb aquest decret es va millorar el sou de set gerents en quantitats que arriben fins als 20.000 euros anuals. Així, sous que havien de ser retallats fins als 80.000 euros van tornar a superar els 90.000 i fins i tot els 100.000.

6- Finançament descarat a La Vanguardia i El Periódico

directe!cat destapava fa uns dies que el Butlletí Oficial de la Província de Barcelona publicava dos contractes de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, que presideix l’alcaldessa de Barcelona Ada Colau, a El Periódico i La Vanguardia per la compra d’espai de publicitat per un import de 574.750 euros en el  cas d’El Periódico i de 399.300 euros en el cas de La Vanguardia. En ambdós casos el contracte s’estableix per un procediment negociat sense publicitat que es justifica per ser l’oferta “més avantatjosa econòmicament”.

7- Absentisme laboral durant la campanya

Alfred Bosch mostrava la seva preocupació
per la poca capacitat de tirar endavant la ciutat per part de Colau a qui va acusar de “deixadesa” i abandonar la ciutat per “centrar-se en la política espanyola” sobretot durant la campanya electoral. un fet que es podria tornar a repetir amb les noves eleccions del 26-J.

8- Caciquisme i amiguisme

directe!cat us va explicar que el govern Colau presentava un codi ètic fet a mida per als seus càrrecs electes i directius perquè proposa tot tipus de regulacions menys el fet de limitar que es contracti un familiar com a personal de confiança. Això és així perquè cal no oblidar que fins a 6 parelles de membres del govern de Barcelona en Comú estan col·locades en càrrecs.

9- Contactes amb VIPs de manera discreta

Ada Colau ha obtingut l'alcaldia fent un discurs contra les elits i els poders fàctics. És estrany, però, que un cop a l'alcaldia, discretament i sense fer massa soroll, es fotografia a un dels espais on es concentra més burgesia de Catalunya: el torneig de tennis del Compte de Godó ara anomenat Banc Sabadell. Aquesta manca de transparència s’uneix amb la reunió secreta que va mantenir amb Pedro Sánchez

10- Contactes amb la casta i entitats espanyolistes

Cal recordar que el govern de Colau també subvenciona la “carcundia” espanyola. I ho fa sense concurs i de manera directa: el govern barceloní ha atorgat 60.000 € a la Fundació Codespa. Una subvenció fora de convocatòria a una entitat tant allunyada de la realitat de la cooperació catalana ja que té com a president d’honor al rei d’Espanya, Felipe VI i està presidida per Manuel Hernando Prat de la Riba i dirigida per Jose Ignacio González Aller Gross i amb seu a Madrid i delegació a Barcelona mou un pressupost entre 6 i 8 milions d’euros anuals. També Barcelona en Comú va adjudicar un servei social a dues empreses de Madrid acusades de vulnerar els drets laborals. Les dues empreses multiserveis pertanyen a dues constructores de Madrid amb un llarg historial de conflictes laborals i sindicals: Clece,  empresa del grup ACS propietat de Florentino Pérez i Valoriza-Sacyr.

 
11- Pactar amb un imputart, Jaume Collboni

Tot apunta que finalment el PSC entrarà al govern d'Ada Colau. Cal tenir present que Barcelona en Comú governa la ciutat amb només 11 regidors de 41 totals. El fet més important és recordar que el cap dels socialistes a l’Ajuntament de Barcelona estaria acusat de tràfic d’influències en el marc del cas Mercuri i pressionar el CAC. 

12- Aires de supèrbia

Ada Colau va abandonar un Ple, a mitja celebració, per fer declaracions als mitjans. Tant Esquerra com CiU van reprovar l'acció i, en el mateix ple, l'alcadessa va respondre amb total prepotència mostrant la seva cara més egocèntrica: “Els mitjans m’han demanat una declaració urgent. Això (el fet d'abandonar el ple) s’ha fet a molts parlaments i ajuntaments, i el tema (el recurs del Govern espanyol de la llei d’emergència en l'habitatge i la pobresa energètica al TC) com a alcaldessa i personalment em competeix més que a ningú”.