Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

El descrèdit del rei

La crisi està afectant moltes persones que, davant l’ofeg dels deutes, emprenen actuacions desesperades i imaginatives per sobreposar-se a l’ofeg dels seus deutes. Quan els bancs no estan disposats a […]

Redacció
Redacció 25/02/2009

La crisi està afectant moltes persones que, davant l’ofeg dels deutes, emprenen actuacions desesperades i imaginatives per sobreposar-se a l’ofeg dels seus deutes. Quan els bancs no estan disposats a donar crèdits s’ha de recórrer a familiars i amics que estiguin en una situació econòmica més favorable o a persones que és evident que tenen el compte corrent a vessar, com per exemple, el rei Joan Carles I. Qui millor que el monarca, que viu a càrrec dels impostos dels ciutadans de l’Estat espanyol, i a qui és evident que no falten els diners, per socórrer un dels seus ‘súbdits’?

Així de clar ho ha vist un català que, no veient altra sortida, s’ha adreçat al monarca per demanar-li a ell personalment un préstec de 50.000 euros que, evidentment, es compromet a pagar. Segons ha pogut saber directe!cat, la Casa Reial espanyola ha remès la sol·licitud al Departament de Medi Ambient i Habitatge que, al seu torn, l’ha enviat de nou a Acció Social i Ciutadania. 

imatge
 
A la Generalitat estan estupefactes davant l’actitud de la Casa Reial, ja que es tracta d’una petició explícitament personal cap a Joan Carles I i que consisteix en una petició de caràcter exclusivament econòmic. A més, la Zarzuela, no s’ha dignat a respondre la petició, sinó que demana que ho faci la Generalitat. Acció Social ha hagut de contestar tant a l’interessat com a la Casa Reial per explicar-los que la concessió d’un préstec no és competència del Departament i que en tot cas haurà de ser el Rei, qui respongui. En tot cas, Acció Social i Ciutadania s’ha ofert per atendre les peticions de caràcter social que aquesta persona pugui necessitar.
  imatge

Els conceptes als que es destina el pressupost de la Casa Reial i la fortuna dels Borbons ha estat sempre un assumpte poc transparent, però segons podem trobar a la Viqupèdia la revista Forbes (de l’abril 2003) incloïa Joan Carles I en el sisè lloc dels monarques més rics d’Europa, amb una fortuna de 1.790 milions d’euros, al lloc 134 entre els més rics del món. Així mateix, la casa reial cada any rep una aportació dels Pressupostos Generals de l’Estat, que en el 2008 fou de 8 milions d’euros com a concepte de sosteniment de família i casa, a banda del sou del propi monarca que en algunes ocasions, fins i tot s’ha augmentat perquè devia quedar-se curt. Sigui com sigui, les aficions del rei tampoc serien les més econòmiques. Recordem que Joan Carles I és aficionat a l’esquí, la caça i la nàutica. En temps de crisi, potser ell també hauria d’ajustar-se el cinturó. O com a mínim, respondre a les peticions que li adrecen a ell personalment.