Dimecres, 23 de juny de 2021 - Edició 1063
La República

El curiós concepte de Hitler que tenen els espanyolistes de Carreras i Cárdenas

La banalització del nazisme en paral·lel a la lluita contra el procés independentista català ha estat un dels ingredients dels sectors més reaccionaris espanyolistes en els últims anys. L’últim exemple l’ha donat un dels promotors de Ciudadanos, Francesc de Carreras. En un article al diari El País publicat aquest dimarts, el jurista català carrega contra Artur Mas de la manera més grollera: comparant-lo amb Hitler. Per altra banda, el mediàtic Javier Càrdenas, que ha en el passat ha donat mostres de manca d'ètica, també ha banalitzat el nacisme de forma ridícula.

Redacció
Redacció 02/06/2016

De Carreras: “Mas em recorda a un innominable alemany amb bigoti”

I ho fa amb aquestes paraules: “Artur Mas. És l’11 de setembre de 2012. El milió de torn exigeix la independència. Mas sosté que les majories –o sigui, els que es manifesten- estan per sobre de la llei. Com Chaves, com Maduro. Mas creu ser la reencarnació de la voluntat del poble, em recorda a un innominable alemany amb bigoti”. Francesc de Carreras compara així la demanda d’un referèndum de Mas, que després del seu pas al costat el país ha mantingut, amb l’exterminació d’entre 5 i 7 milions de jueus promoguda per Hitler i finalitzada amb la mort del Führer.

Cárdenas: “Hitler… Dictador, no, perquè va ser escollit pel poble”

De Carreras, però, no és l’únic que aparentment no va assistir a la classe d’història on s’explicava el Tercer Reich. El presentador estrella dels matins d’Europa FM, Javier Cárdenas, va corregir a un col·laborador que afirmava que Hitler era un dictador per etzibar-li: “Hitler… Dictador, no, perquè recordem que va ser escollit pel poble democràticament per les urnes”. I ha afegit: “A més, socialista convençut, sembla mentida… Democràtic, socialista, i després surt el tarat que surt”.

'Oblida' que Hitler va prohibir la resta de partits i guanyava eleccions amb el 98% dels vots

No obstant, Cárdenas, que també ha mostrat en més d’una ocasió simpatia per Ciudadanos, va ‘oblidar’ en la seva ‘classe’ d’història el detall que, quan va arribar al poder, Hitler va ‘convidar’ els diputats del Reichstag a votar una llei on s’atorgava poder absolut amb agents de les SS i les SA envoltant-los a la pròpia cambra. Tot seguit, va abolir tots els partits polítics menys el seu el mateix any 1933, i sí, va fer tres eleccions on casualment va assolir el 92% (1933), el 98%(1936) i el 99% (1938)dels vots.