Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

El CSN diu que la incidència en la refrigeració d’Ascó II del desembre passat no va suposar cap risc

El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) ha anunciat que la incidència en el sistema de refrigeració de la central d’Ascó II que va tenir lloc el desembre passat no va suposar ‘cap risc per la població ni per al medi ambient’. Les anàlisis que el CSN va fer el 2008 van revelar que el cabal d’aigua d’alguna bomba d’aigua d’alimentació auxiliar havia estat per sota del nivell normal. Tot i això, en tot moment havia estat en un nivell que es considera segur. El CSN ha classificat en el nivell 1 (anomalia) aquest incident en l’escala INES, composada per set nivells, de menor a major. El succés va tenir lloc el 13 de desembre passat, pel qual el CSN va fer una inspecció aquest gener.

Redacció
Redacció 30/01/2009

Arran del succés que la central nuclear d’Ascó II va notificar el desembre passat, relacionat amb el calibratge dels cabalímetres, el CSN va organitzar una inspecció que es va dur a terme els 8 i 9 de gener passats.

Després de revisar la informació obtinguda en aquesta inspecció, el CSN va tornar a avaluar algunes de les proves que s’havien fet a la central el 2008. Les anàlisis que es van fer el desembre van donar resultats positius. No obstant això, en algunes de les proves anteriors, el cabal de l’aigua d’alguna bomba d’aigua d’alimentació auxiliar va ser lleugerament inferior al que dicten les Especificacions Tècniques de Funcionament (ETF).

Tot i això, en tot moment, segons el CSN, va estar per sobre del cabal necessari per complir la funció de seguretat de refrigeració del combustible. Segons ha comunicat el CSN en una nota de premsa, la incidència no ha suposat ‘cap risc per la població ni per al medi ambient’.

L’Escala Internacional de Successos Nuclears és una eina de treball que permet catalogar els successos que passen a les instal·lacions nuclears de manera homogènia. La composen vuit nivells, del 0 al 7, segons la seva incidència.