Dilluns, 14 de juny de 2021 - Edició 1054
La República

‘El crim del caixer automàtic’, un llibre a internet que ens explica la història Rosario Endrinal Petite

‘Una gran història d’amor que acaba en tragèdia’. Amb aquestes paraules l’escriptor i periodista Pere Maroño (Barcelona 1959) presenta el seu darrer llibre ‘El crim del caixer automàtic: Vida de Rosario Endrinal’, publicat a internet, una biografia de la dona sense sostre que va morir per les cremades que van provocar-li tres nois el 16 de desembre de 2005 en un caixer del carrer Guillem Tell de Barcelona on passava la nit. Encara estan pendents de judici els dos acusats majors d’edat en el moment dels fets, per a qui la Fiscalia demana 25 anys de presó, mentre que el tercer implicat, un menor d’edat, va arribar a un acord judicial i va acceptar vuit anys d’internament.

Redacció
Redacció 26/04/2008

Pere Meroño ha explicat que quan va conèixer pels mitjans de comunicació aquest succés va decidir fer un llibre, canviant la temàtica de les seves darreres obres, pel repte que li suposava. En aquest sentit considerava que darrera d’aquesta història ‘hi havia un gran drama d’interès humà’ i estava l’al·licient de partir de 0 i aproximar-se ‘a l’entorn familiar i d’amics més directe’. Per això va decidir ‘armat amb una gravadora, un boli i una llibreta i trepitjant carrer’ escriure aquesta història, i n’està satisfet amb els resultats.

Com passar d’una vida estable a dormir en un caixer i acabar cremada?

Això és el que intenta explicar Pere Maroño en el seu llibre “El crim del caixer automàtic”. A través de la narració coneixem la vida d’aquesta dona: es deia Rosario Endrinal Petite i després d’anys d’èxit professional com a secretària d’alta direcció de Carrefour va acabar de rodamón per carrers i places.

Un 16 de desembre de 2005, en una matinada fresca i ventosa, i mentre dormia aixoplugada en un caixer automàtic del carrer Guillem Tell, 28, de Barcelona, tres joves la varen, presumptament, insultar, empaitar i cremar viva. A les poques hores, moria per causa de les gravíssimes ferides patides.

A partir d’aquest fet, en Pere Meroño va decidir posar en marxa una recerca que donés resposta a dues preguntes: ¿qui era Rosario Endrinal? i ¿per què va acabar vagant pels carrers?.

L’escriptor va entrevistar dotzenes de testimonis (amics, veïns, familiars, companys d’escola, de Carrefour, amants, policies, coneguts esportistes, membres de la gauche divine, famosos televisius…), tot reconstruint, fil per randa, la vida de la senyora Endrinal.

I ho ha fet amb el llibre “El crim del caixer automàtic”, disponible, des de fa pocs dies, en català i en castellà, només per Internet en format llibre i descàrrega.

Pere Madroño…

Abans d’aquest llibre, l’autor n’havia escrit quatre més, tots editats en editorials convencionals, però en el moment de fer aquest tema no va trobar qui li publiqués. Per això va decidir fer-ho ell mateix per internet fa un mes i mig, i facilitar l’obra de franc a qui se la vulgui baixar ja que l’interessa ‘arribar al màxim nombre de gent’. També es pot comprar per internet que arribarà al domicili en pocs dies. Pere Meroño ha destacat que publicar a internet ‘obre una opció’, que no exclou la forma tradicional de publicar i divulgar treballs i històries, i que quan tingui un tema que potser no interessi a les editorials sempre ‘em quedarà internet’. També té en compte que aquest mitjà no està especialitat en la venta de llibres i per això no es tanca cap porta.