Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

El Constitucional podria dictar la sentència de la segona retallada contra l’Estatut abans de Nadal

El Tribunal Constitucional podria tenir molt avançada la deliberació de la sentència contra l’Estatut i fer-la efectiva abans d’aquest Nadal, segons indiquen fonts coneixedores del procés judicial.

Fa just una setmana, el periodista especialitzat en tribunals a Madrid de La Vanguardia, José Maria Brunet, donava per fet que els 11 magistrats de l’Alt Tribunal ja havien deliberat sobre més d’un 80% del text i que aquest ja hauria decidit una segona retallada en aspectes com el deure d’entendre el català, la bilateralitat en el finançament o que la nació catalana quedaria sempre subordinada a la sobirania nacional espanyola. A aquest fet s’hi suma que el PSOE no té un control estricte sobre els magistrats progressistes del plenari del Tribunal Constitucional.

Redacció
Redacció 18/10/2008

Però existiria, segons les mateixes fons consultades, un altre element de major pes i és que al PSOE -per diversos motius- li podria interessar un conflicte institucional amb Catalunya com podria ser una eventual sentència adversa contra l’Estatut. Per una banda, els socialistes espanyols no patirien desgast a Espanya perquè podrien justificar que ells -i els seus jutges afins al TC- avalen la segona retallada de l’Estatut. I la segona derivada seria que el conflicte amb Catalunya li reportaria una perfecta cortina de fum mediàtica que podria durar setmanes per tal d’amagar el debat al voltant de la crisi econòmica que es preveu que s’endureixi en els propers mesos.

A més, una suposada desestabilització del Govern de Catalunya i un escenari de tensió amb els socialistes catalans tampoc preocupa en excés a Moncloa i Ferraz ja que Zapatero es troba a començament de legislatura a Madrid i encara té quatre anys de crèdit per superar el petit desgast que li podria suposar la inestabilitat política a Catalunya. Fins i tot les mateixes fonts recorden que dirigents del PSOE -més enllà dels tradicionals Bono, Chaves o Guerra- com Pepe Blanco han mostrat sempre la seva predisposició a una entesa entre CiU i PSC a Catalunya.