Dimecres, 28 de setembre de 2022 - Edició 1525
La República

El cònsol francès planteja als alcaldes de l’Alt Empordà que les escoles ensenyin algunes matèries en llengua francesa

El cònsol general de França a Barcelona, Pascal Brice, ha plantejat als alcaldes de Roses, l’Escala i Figueres, la possibilitat que escoles de la comarca incorporin al seu sistema educatiu les seccions europees, on els alumnes aprendrien algunes matèries en llengua francesa. Segons ha explicat el cònsol, les seccions europees ja s’han implantant amb èxit en altres centres educatius de la resta de l’Estat. Brice, que ha visitat per segona vegada, aquest dimecres, l’Alt Empordà, tampoc ha descartat portar a la comarca un liceu plenament francès, tal com hi ha a Barcelona. Per això ha anunciat que iniciarà converses amb autoritats locals, comarcals i provincials, entitats culturals i empresarials i amb ciutadans francesos per conèixer si existeix certa disponibilitat per tirar-ho endavant.

Redacció 08/11/2007

Pascual Brice ha volgut conèixer els nous alcaldes de Figueres, Santi Vila; de l’Escala, Estanis Puig; i de Roses, Magda Casamitjana i exposar-los la necessitat de fomentar els llaços culturals, educatius, econòmics entre França i Catalunya, a través de la integració. Per això ha explicat que un dels assumptes que més li preocupava era potenciar l’aprenentatge de la llengua francesa a l’Alt Empordà i en aquesta línia ha plantejat als alcaldes d’aquestes tres poblacions, la possibilitat que les escoles de la comarca incorporin les seccions europees, on s’impartirien algunes matèries en francès. Les seccions europees ja s’han implantat des de fa anys amb èxit en escoles de diferents comunitats autònomes com Andalusia i les Illes Balears i permeten que els alumnes aprenguin la llengua estrangera de manera natural alhora que es centren en la matèria.

Relacions econòmiques

Per Brice, aquesta mesura ajudaria a fomentar també les relacions empresarials i econòmiques entre els dos territoris, ja que eren molts els empresaris que buscaven, segons ha indicat, treballadors que sàpiguessin el francès i de la mateixa manera, ajudaria també, ha dit, als empresaris catalans a expandir els seus negocis per França.

TGV i liceu francès

El cònsol també ha plantejat als alcaldes altempordanesos la possibilitat de crear un liceu francès a la comarca, tot i que primer estudiarà si tindria suficient demanda. En relació a la connexió del TGV amb la frontera francesa, el cònsol general s’hi ha referit com una gran possibilitat d’integració entre Catalunya i França. Durant la seva visita, Pascal Brice també s’ha reunit amb la comunitat francesa que viu a l’Alt Empordà, que és la comarca que té més francesos empadronats. A les comarques gironines hi viuen aproximadament uns 15.000 ciutadans d’origen francès.