Dimarts, 15 de juny de 2021 - Edició 1055
La República

El conseller Maragall es nega a potenciar el català als instituts

El socialista Ernest Maragall, conseller d’Educació, considera “un error” la proposta formulada per Esquerra de potenciar el català als instituts, que passaria per obligar els professors a parlar en català mentre siguin als centres, de manera que el govern no iniciarà cap política al respecte. Maragall creu que la proposta seria “contraproduent” perquè, segons ell, “va en la línia de la imposició i l’obligació i això és el pitjor que podem fer per la llengua”. El conseller ha advertit, a més, que els problemes per al català no comencen al sistema educatiu sinó “de les aules cap a fora”. Tot i el rebuig a la proposta d’Esquerra, Maragall no ha proposat cap solució a la preocupant davallada del català dins les aules dels instituts.

Redacció
Redacció 10/07/2007

Maragall ha assegurat “respectar” la proposta d’Esquerra, que, segons ha dit, no coneix a fons perquè només l’ha vist “als mitjans”. El conseller creu, però, que es tracta d’un “doble error”, i ha defugit qualsevol mena de responsabilitat en argumentar que “se li demana a l’educació coses que se li ha de demanar al govern i al conjunt de la societat”.

El conseller ha continuat amb el discurs paternalista i, en aquest sentit, ha recordat que “l’educació està fent molt per la integració i l’acollida lingüística” i ha emplaçat la resta del Govern i la societat a que tinguin “la força” per defensar l’ús social del català com ja ho fan les escoles. Per Maragall, “on és fort el català és a l’escola”.

 La proposta del conseller és “treballar en una direcció positiva, col·laborant amb altres departaments” per impulsar l’ús social del català. Maragall llença, doncs, pilotes  fora, ja que segons es desprèn de les seves declaracions no correspon al conseller d’Educació que els joves del país dominin la llengua catalana.

Esquerra insisteix

Per la seva banda, L’Executiva d’Esquerra ha donat el vist-i-plau a la iniciativa per impulsar el català a secundària, i tiraran endavant amb la proposta.