Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Huguet anuncia la creació d’una oficina del COPCA a Romania

|

- Publicitat -

L’Àrea d’Aterratge té una capacitat per a entre 20 i 30 indústries i ocupa una superfície de 839.300 metres quadrats, dels quals gairebé 25.000 ja estat edificats. Aquest equipament ha estat construït per iniciativa privada, en concret per la firma Graells & Llonch, una promotora d’aquest tipus d’instal·lacions amb seu a Sant Vicenç dels Horts (Baix Llobregat), que hi realitzarà una inversió final de 300 milions d’euros. Es tracta de la inversió privada més important realitzada a Romania i els seus promotors calculen que donarà feina directa a més de 10.000 treballadors. En ella, a més, PIMEC es farà càrrec d’un espai per acollir un viver d’empreses, que el conseller també ha inaugurat aquest migdia i que consta de cinc naus ja construïdes.

El conseller Huguet, que viatja acompanyat pel director general del COPCA, Jordi Serret; el cap del Programa Àrees d’Aterratge del COPCA, Xavier Climent; el vicepresident de PIMEC, Vicenç Mauri; i el secretari general de PIMEC, Antoni Cañete, ha encoratjat les empreses catalanes i romaneses a emprendre projectes comuns de creixement competitiu. Durant l’acte d’inauguració, el conseller ha anunciat que ‘un total de 150 empreses catalanes ja han usat els serveis del COPCA per fer prospeccions de mercat a Romania i cinquanta s’han interessat per aquesta àrea d’aterratge’, ha dit el conseller.

Publicitat

Segons el conseller, a Romania ‘hi ha possibilitats de negoci importants, especialment en el sector de l’automoció, el tèxtil i els serveis, ja que es tracta del primer país d’Europa de l’est on Catalunya arriba relativament a temps’, encara que per darrera d’alemanys, austríacs i italians. ‘Algunes empreses auxiliars del sector de l’automòbil, que tenen problemes a Catalunya perquè els estan pressionant molt, poden tenir presència aquí per subministrar a les plantes de les grans marques que estan instal•lades a Polònia, Eslovàquia o Hongria’, ha comentat Huguet.

El conseller ha recordat que una quarta part dels gairebé 700.000 treballadors romanesos vinguts a l’estat espanyol s’han instal·lat a Catalunya, motiu pel qual el coneixement que aquests han aportat a l’empresa catalana ha facilitat que el sector productiu del país es fixi en aquest mercat estratègic. Huguet també ha assenyalat que Romania té una estructura industrial força semblant a la de Catalunya que la fa esdevenir un mercat estratègic.

La incorporació de Romania a la Unió Europea el 2007 està fent evolucionar els mecanismes de funcionament i garantia necessaris per al desenvolupament del sistema econòmic en condicions de mercat. La pròpia evolució del consum intern representa un creixement de vendes important i Romania, que amb 22 milions d’habitants amb una millora constant de la seva capacitat adquisitiva, representa un mercat en plena expansió per a les empreses catalanes.

L’any 2006, el 25% de les exportacions espanyoles a Romania provenien de Catalunya. Pel que fa a les importacions, el 28% de les importacions romaneses a l’estat, tenien com a destinació Catalunya. Analitzat per sectors, el sector dels automòbils i vehicles va ser la partida més important de l’exportació catalana a Romania a l’any 2006, amb el 24% del total de productes exportats per Catalunya a Romania. Així mateix, el principal producte importat per Catalunya de Romania van ser els combustibles minerals, amb un 12,9% del total importat per Catalunya de Romania, seguit de les peces de vestir de punt, amb l’ 11,1%, la fosa, ferro amb el 10,2% i acer, i les peces de vestir no de punt, que van representar el 9,4% de les importacions.

Per tal de portar a terme el seu projecte d’àrees d’aterratge, el COPCA ha definit com a prioritàries una sèrie de zones del món que, pel seu potencial socioeconòmic, comporten avantatges competitius, comercials i industrials en l’aplicació d’estratègies sectorials o individuals de les empreses catalanes. Aquests mercats prioritats comprenen a més de les àrees emergents d’Europa, on destaca Romania, el Nord Àfrica (Marroc) i d’altres de més llunyanes geogràficament com l’Orient Llunyà (Xina/ Índia), Mèxic i Brasil.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut