Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

Baltasar defensa la continuïtat de la reintroducció de l’ós al Pirineu

El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, ha defensat que segueixi vigent el programa de reintroducció de l’ós bru al Pirineu. ‘Aquests dies s’estan dient coses profundament errònies’, ha dit respecte a les reaccions i l’alarma social generades arran de l’incident d’aquesta setmana en què un caçador va resultar ferit a Lés per l’atac de l’óssa Hvala.

El conseller ha anunciat que aquest mateix dilluns, Generalitat, govern espanyol i el Conselh Generau es reuniran per valorar quina és la situació i analitzar què ha pogut passar. Mentrestant, aquest diumenge no es fan tasques de recerca de l’óssa perquè s’estan col·locant paranys per fer-li un seguiment.

Redacció
Redacció 27/10/2008

Els guardes estan col·locant durant aquest diumenge diverses trampes a l’óssa a les muntanyes de la Val d’Aran, a prop del nucli de Lés, on l’animal va atacar el caçador. Ho fan per fer un seguiment de l’animal, sobretot per saber com es mou i també quin és el seu estat. D’aquesta manera, una quinzena de guardes del Conselh Generau d’Aran estan duent a terme un estudi detallat de l’animal amb l’ajuda de l’helicòpter que contínuament envia els senyals de localització de l’óssa. Està previst que aquest dilluns es faci una batuda per capturar l’animal i poder-lo traslladar a Arties e Garòs o al Centre de Recuperació de Fauna de Vallcalent, a Lleida.

Mentrestant, Baltasar ha demanat que no es prenguin decisions ‘amb el cap calent’. ‘Hem de mirar què ha pogut ser’ ha dit sobre l’atac de Hvala ‘potser estava ferida’ ha comentat. Actualment, hi ha entre 15 i 20 óssos en el programa, que va començar ara fa 12 anys arran d’un acord de la Unió Europea amb França i les comunitats de l’estat espanyol de Catalunya, l’Aragó i Navarra.

El conseller de Medi Ambient ha insistit que l’espècie a la qual pertany Hvala està ‘amenaçada’ i ha remarcat que en el període de reintroducció, no hi hagut ‘cap més mínim incident’. ‘El projecte no es pot qüestionar, és correcte’ ha conclòs Francesc Baltasar, qui ha fet aquestes declaracions aquest diumenge al Prat de Llobregat, en la col·locació de la primera pedra de la futura ubicació de la Fundació per a la Conservació i Recuperació d’Animals Marins (CRAM).