Dimecres, 16 de juny de 2021 - Edició 1056
La República

El conseller Ausàs planteja que les futures vegueries convisquin amb les actuals províncies

El conseller de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs, ha plantejat que les futures vegueries convisquin amb les actuals províncies. En aquest aspecte, Ausàs ha indicat que hi ha un estudi al respecte fet per la Universitat Rovira i Virgili en el què s’arriba a la conclusió que si es vol establir la divisió territorial per vegueries s’ha de fer sense tocar la Constitució espanyola, i per tant, sense suprimir la divisió provincial de Catalunya. Per contra, Ausàs sí que ha proposat substituir les actuals quatre diputacions catalanes per set consells de vegueria. D’aquesta manera, a nivell administratiu quedaria dividit en vegueries, i electoralment per províncies.

Redacció
Redacció 12/05/2008

El cap de Governació ha indicat que aquesta proposta s’està preparant perquè pugui ser discutida al Parlament amb vista a l’any que ve. Ausàs també ha dit que pel que fa als mapes i capitalitats és una qüestió que es pensa debatre a última hora, quan es porti al Parlament la proposta de llei, ja que no es vol entrar en conflictes territorials abans que es pugui aprovar la divisió administrativa.

El polític català ha indicat que ‘a ulls de l’estat podrien existir les províncies, però a ulls de la Generalitat serien les vegueries les que configurarien la divisió territorial del país’. Ausàs ha afegit que ‘podríem entendre que per l’Estat les províncies existirien i hi hauria el mateix marc constitucional que fins ara, però més enllà d’aquest fet el Govern s’organitzaria en regions i vegueries’.

Aigua a la Cerdanya

El membre de l’executiu ha fet aquestes declaracions en el decurs de la inauguració de les obres de canalització del riu de la Llosa per aigua de boca a Prullans. L’obra representa una garantia d’abastament pel municipi, ja que amplia el cabdal d’aigua de boca en 3 litres per segon. L’alcalde de Prullans, Daniel Górriz, ha indicat que aquesta ha estat una obra prioritària pel seu equip des de que van entrar a l’Ajuntament ara fa dos mandats. Així mateix, Górriz ha indicat que l’obra s’ha pogut dur a terme gràcies a l’ajuda de l’ACA que ha posat pràcticament el 80% del cost total, valorat en uns 360.000 euros, segons ha dit el batlle.

Ausàs ha fet referència també a la resta de municipis que tenen problemes d’abastament d’aigua, sobretot durant l’època estiuenca i temporada alta del turisme. En concret, el conseller ha fet referència als casos de Lles de Cerdanya, i de Bellver de Cerdanya, en els que alguns dels seus nuclis agregats pateixen restriccions. Per això, ha animat als ajuntaments a què demanin obres de millora dels abastaments d’aigua i canalització, ja que segons ha dit el conseller, seran enteses com una prioritat per part del Departament.