Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

El Consell de Seguretat Nuclear envia un nou inspector a Ascó i Vandellòs torna a aturar-se

El ple del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) ha revisat aquest dimecres el Programa de seguiment del Pla d’Acció de la central nuclear Ascó I (PROCURA), que analitza de forma parcial àrees com manteniment, anàlisi de les causes de determinats successos o cultura de seguretat, entre d’altres. El resultat d’aquest estrudi ha de permetre identificar les àrees en les quals la central necessita aplicar programes de millora.

L’ens estatal ha incorporat des d’aquest mes d’octubre un tercer inspector resident a la planta atòmica per ‘reforçar’ la seva inspecció. Mentrestant, ahir es va saber que Vandellòs II ha parat de nou la seva activitat per efectuar noves proves després de l’aturada de finals d’agost.

Redacció
Redacció 23/10/2008

El Programa de seguiment descriu les inspeccions i les avaluacions a realitzar i les reunions periòdiques entre el comitè de seguiment i el titular. Així mateix, indica les actuacions necessàries en matèria d’informació i comunicació, entre les quals s’inclou l’elaboració d’un pla específic sobre l’estat de l’avanç del Pla d’Acció.

El passat juny, després de la fuita de partícules radioactives a la central nuclear d’Ascó I descoberta a l’abril, el CSN va sol·licitar als titulars de la planta l’elaboració d’un pla d’acció que, en línies generals, inclogués una anàlisi dels aspectes tècnics i organitzatius associats al succés i dels aspectes relatius a la cultura de seguretat.

Per a l’ens regulador de la producció d’energia atòmica, el Pla que proporcionarà elements de diagnòstic i valoració per a la definició d’un ‘Pla de Reforç Organitzatiu, Cultural i Tècnic’ (PROCURA), en el qual es van a dissenyar les àrees de millora concretes. Aquest Pla d’Acció serà presentat per la central a la fi del mes de novembre.

Vandellòs II, aturada de nou

La central nuclear Vandellòs II ha aturat novament la seva producció per fer treballs de manteniment i proves prèvies a la posada en marxa de la central al 100% de la seva capacitat. La planta es va connectar a la xarxa d’energia aquest dimarts i funcionava a un 5% de capacitat mentre es feien proves de velocitat de la turbina, que, segons explica l’Associació Nuclear Ascó Vandellòs (ANAV), van funcionar correctament. En el marc d’aquests treballs també s’han fet proves elèctriques a l’alternador i proves d’estanquitat de l’hidrogen amb la planta aturada.

Els resultats de les proves fetes sembla que no han estat els esperats i el subministrador de l’equip haurà de revisar altre cop els acoblaments de l’eix rotor abans de posar la planta al 100%. La central nuclear Vandellòs II romnandrà encara una setmana més sense funcionar a ple rendiment, la durada que es calcula durin els treballs, després que a finals d’agost patís un accident i hagi passat dos mesos, fins aquest dimarts, aturada.