Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024
Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024

El consell de RTVE anul·larà l’acord sobre l’accés als informatius en el consell extraordinari de divendres

|

- Publicitat -

De fet, ha assegurat que durant la reunió va quedar claríssim que l’objectiu d’aquest acord era poder veure els continguts dels informatius però ‘en cap cas interferir en el procés d’elaboració de la informació’. És més, ha indicat que ell va expressar els seus dubtes i fins i tot va demanar que comparegués el director de TVE o algú altre que expliqués exactament el funcionament del programa informàtic. També ha volgut deixar clar que tot i que els consellers del PSOE s’abstinguessin, es van mostrar ‘totalment d’acord’ amb la proposta que van fer els representants del PP. Ha recordat, però, que els consellers socialistes es van abstenir ‘sabent que servia per aprovar’ la mesura. Segons ell, van ser populars i socialistes que el van convèncer per votar-hi a favor, argumentant que aquesta clau per accedir al programa la té tothom i que no serveix per intervenir en els continguts. Ha afegit, d’altra banda, que tant el conseller socialista Miguel Ángel Sacaluga com la representant designada pel PP Rosario López formen part de la plantilla de TVE, i per tant ‘sabien de què estaven parlant’.

Els fets

Publicitat

L’aprovació ahir al vespre que els membres del consell d’administració de RTVE puguin tenir accés a l’iNews, el programa amb què s’elabora l’escaleta dels informatius de la cadena pública espanyola, ha provocat polèmica. Només còneixer-se la notícia tots els mitjans de comunicació van posar al crit al cel pel fet que aquests integrants del consell d’administració -els quals en són membres a proposta dels partits polítics- podrien supervisar l’elaboració dels informatius abans de la seva emissió, una facultat pròpia del cap d’informatius. De fet, el mateix Consell d’Informatius de TVE va emetre un comunicat en el què rebutja la decisió i considera que ‘és un atac directe a la llibertat i a la independènica dels professionals de la informació, ja que permet el control dels continguts dels informatius durant el seu procés d’elaboració’. Al mateix comunicat afegeixen que ‘a més a més vulnera el dret constitucional a la llibertat d’expressió i informació’ per la qual cosa ‘demanen al Consell d’Administració que es desdigui de la seva voluntat, que no és nova, i revoqui la decisió que considerem gravíssima’. Aquest dimarts al matí, però, Francesc Bellmunt, membre del consell d’administració a proposta d’ERC, i Joan Manuel Silva, membre també a proposta de CiU, han mirat de rebaixar l’abast de la decisió

Bellmunt, en una entrevista a RAC1, ha negat que els consellers de l’ens hagin demanat tenir accés al contingut dels informatius abans que s’emetin i ha assegurat que només han reclamat tenir accés al programari d’edició per poder fer-ne un seguiment posterior sense voluntat d’interferir-hi. ‘Fa quatre anys que intentem disposar d’aquesta eina de la qual disposa fins a l’últim becari de la redacció’, ha explicat Bellmunt, el qual ha dit, també, que ‘hi ha dos sistemes per poder saber què s’ha emès: seure davant una televisió i mirar els CD o rebre les escaletes’. Silva, al seu torn, ha reconegut que li ‘hauria agradat que les coses anessin d’una altra manera’ i s’ha justificat dient que ell va demanar que algú ‘del departament d’informatius expliqués en què consistia aquest programa [iNews]’. Bellmunt va delegar el seu vot -abstenció, com PSOE i CCOO- i Silva va votar-hi a favor -com el PP- i IU i UGT hi van votar en contra. 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut